minut on adoptoitu perheeseen 60-luvun loppupuolella.adoptioäitini kuoli 1983.kysyn nyt adoptioisäni otti pankista lainaa n.30 000e.teki asuntoosa katto,ikkuna ja ovi remontit.adptioisäni kuoli ennenkuin koko velka oli maksettu.

olenko minä adoptiolapsi yksin vastuussa lainasta / joudunko maksamaan velan pois ?

muita lapsia eikä perillisiä ole muita kuin minä.

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei

Lähtökohtaisesti perillinen eli kuolinpesän osakas ei vastaa henkilökohtaisesti vainajan velasta. Kuolinpesän varoista suoritetaan pesän ja vainajan velat. Osakas voi kuitenkin joutua velkavastuuseen, jos hän ei toimi perintökaaressa edellytetyllä tavalla tai jos hän käyttäytyy tavalla, mistä koituu velkojille vahinkoa tai ainakin vahingonvaaraa. Osakkaan henkilökohtainen vastuu on siten laiminlyöntivastuuta tai käyttäytymisvastuuta.

Ensinnäkin perunkirjoitusvelvollinen osakas vastaa henkilökohtaisesti vainajan velasta, jos hän laiminlyö perunkirjoituksen toimituttamisen määräajassa. Sama vastuu on osakkaalla, joka perunkirjoituksessa tai vahvistaessaan valalla perukirjan vaarantaa velkojan oikeutta antamalla vääräksi tietämänsä ilmoituksen tai jättämällä tahallaan ilmoittamatta jonkin tietämänsä seikan. Osakkaan henkilökohtainen velkavastuu perittävän velasta on joka tapauksessa tuottamusvastuuta, joka rakentuu käännetyn todistustaakan pohjalle. Näin ollen osakas voi vapautua kokonaan henkilökohtaisesta velkavastuustaan, jos hän osoittaa, ettei hän ole menettelyllään tai laiminlyönnillään pesän hallinnossa aiheuttanut korvattavaa vahinkoa. Lisäksi jos perinnönjako tai ositus toimitetaan ennen kuin perittävän velat on maksettu, joutuvat osakkaat palauttamaan osituksessa ja jaossa saamaansa omaisuutta niin paljon kuin sitä tarvitaan perittävän velkojen maksamiseksi.

Perintökaaren velkavastuujärjestelmä perustuu siis ajatukselle, jonka mukaan perittävältä jääneet varat käytetään tarvittaessa kokonaisuudessaan hänen velkojensa maksuun ja jos nämä varat eivät riitä, huolellisesti toimineiden osakkaiden ei tarvitse kattaa vajausta omilla varoillaan. Jollei pesänselvittäjää ole määrätty, voi osakas hakea kuolinpesän asettamista konkurssiin.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »