Hei,
Asun ulkomailla ja minulla on Pohjois-Suomessa pieni asunto, jossa on juuri tehty putkiremontti. Tata asuntoa ollaan ulosmittaamassa, vaikka velka (opintovelka) on vanhentunut (15 vuotta oikeuden paatoksesta - asunnon ulosmittaus aloitettu 1-2 v ennen velan lopullista vanhentumista). Aikaisemmin se ei mennyt kaupaksi, ja asuntojen hinnat ovat nyt laskeneet siitakin, kun aikoinaan ostin sen. Kysymykseni on seuraava: JOS asuntoni myydaan alihintaan eika myyntihinta kata velkaa kokonaisuudessaan, katsotaanko loppuosa silloin vanhentuneeksi vai voidaanko sita peria vaikka kuolemaan asti?

1 vastaus


1 vastausta

Käytännössä viidentoista vuoden sääntö velan lopulliseen vanhentumiseen tarkoittaa sitä, että kyseisen ajan kuluttua umpeen, ei velkaa voida enää ulosmitata velallisen omaisuudesta ja erilaiset omaisuuden realisoimistoimet tulisi myös lopettaa. Sen sijaan jo ulosmitusta omaisuudesta voidaan erääntynytkin velka vielä maksaa, mutta kuitenkin ainoastaan ulosmitatusta omaisuudesta saatuun rahasummaan asti.

Toisin sanoen mikäli teidän asuntonne on ehditty myydä ja rahat saada ennen määräajan kulumista, niin velka voidaan ulosmitata vielä myynnistä saaduista rahoista. Alihinnalla ei ole tällöin merkitystä, vaan velan maksuvelvollisuus päättyy kokonaan riippumatta asunnosta saadusta myyntihinnasta. Mitään velkaa siis teiltä ei tulla perimään kuolemaanne asti.

Toisaalta teidän tulisi vielä tarkentaa, että mikä velka on kyseessä. Sillä mikäli kyseessä on valtion takaama opintolaina, ei sitä voida periä milloinkaan ulosotossa vaan ajatus on siinä, että valtio asettuu maksamaan velan, mikäli velallinen ei ole maksukykyinen. Ilmeisesti kyseessä on teillä kuitenkin muunlainen opintovelka, kuin valtion takaama.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »