Hei,
Minua kiinostaa tietää onko allekirjoittamani velkakirja vanhentunut 3 vuodessa velkakirjan päivämäärästä.
Se sisältää asia virheitä mm. velka on annettu jaksoittaen vuosien 2009-3013 aikana ja että olisin saanut mm. takuu vuokran asuntoon kadulla jolla en ole koskaan asunut.
Olen kiistänyt velkakirjan aina koska en pysty itse tarkistamaan tipoittaen tulleita euromääriä ja nyt velkoja eli isäni kuoli keväällä. Isäni auttoi kyllä rahallisesti kun minulla oli vaikeuksia ja silloin ei puhuttu mistään velkakirjasta.. Toki allekirjoitin sopimuksen pakon edessä sillä isäni ei olisi maksanut n. reilut 3v. sitten äitini perikunnalle kuolinpesän osuutta parista liikehuoneistosta. Mitään erääntymistoimen piteitä eikä huomautuksia olet velkakirjasta 3 vuoteen tullut?

1 vastaus


Minilex

Nainen

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

Velan yleinen vanhentumisaika on kolme vuotta velan eräpäivästä, mikäli se on velallista sitovasti ennalta määrätty. Velan vanhentumisaika voidaan kuitenkin katkaista oikeudellisilla katkaisutoimilla taikka vapaamuotoisilla katkaisutoimilla. Vanhentumisen katkaisemisesta alkaa kulua aina uusi, entisen pituinen vanhentumisaika. Vapaamuotoinen katkaisutoimi on esimerkiksi se, kun velkoja vaatii velalliselta suoritusta tai muutoin muistuttaa velallista velasta. Tarkoitatko kertomassasi, että ripotellen sinulta on vaadittu velan suorittamista? Velan vanhentumisen katkaisemisen edellytyksenä on, että velka yksilöidään katkaisutoimessa. Niin ikään, jos velallinen suorittaa velkaa tai tunnustaa velan velkojalle, vanhentuminen katkeaa samoin kuin osapuolten sopiminen maksujen järjestelystä.

Vanhentumislaissa säädetään myös velan lopullisesta vanhentumisesta. Yksityishenkilön sopimukseen perustuva rahavelka vanhentuu lopullisesti, kun 20 vuotta on kulunut velan erääntymisestä. Kuitenkin mikäli velkojakin on yksityishenkilö, lopullinen vanhentumisaika on 25 vuotta. Tätä lopullista vanhentumisaikaa ei voida katkaista.

Toivottavasti vastauksesta oli sinulle apua. Lisäkysymyksissä voit olla yhteydessä lakipuhelimeen.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »