Moikka! Tartteisin apua. Seurustelin viime vuonna erään miehen kanssa joka sai minut ylipuhumaan ottamaaan lainaa hänelle. Hän lupasi maksaa lainan minulle takaisin ja lupasi muutenkin kuut ja taivaat. No minä sinisilmäinen hölmö nainen tietenkin otin tälle miehelle sen lainan. Tein heti sen jälkeen netistä ottaen mallian velkakirjan (minun ja tämän miehen välisen). Mies ei eka suostunut allekirjottamaan mutta hänen vanhempansa saivat hänen nimensä lappuihin ja samoin hänen vanhempiensa nimet ovat paperissa. No mies ei kuitenkaan ole laittanut rahaa tulemaan ajallaan vaan aina myöhässä n 2-3 viikkoa. Ja taaskaan ei ole rahaa näkynyt vaikka eräpäivä oli 15 päivä. Viestiä maksamisesta on laitettu mutta vastauksia ei tule saati sitten rahaa. Mitä teen?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Mikäli velallinen ei maksa velkaansa vapaaehtoisesti, voidaan sitä periä ulosoton kautta. Velalle tarvitaan tätä ennen kuitenkin ulosottoperuste. Velkojan on haettava käräjäoikeudelta tuomio, jossa velan oikeellisuus vahvistetaan. Mikäli velka on riidaton eli velallinen ei kiistä sitä, antaa käräjäoikeus asiassa yksipuolisen tuomion. Tätä kutsutaan summaariseksi menettelyksi. Asia laitetaan vireille käräjäoikeuteen suppealla haastehakemuksella. Haastehakemuksessa tulee esittää vaatimukset, velan peruste sekä vaatimus oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta. Haastehakemuksen jälkeen käräjäoikeus lähettää haasteen velalliselle. Jos velallinen ei vastaa haasteeseen tai ei kiistä haasteessa esitettyjä vaatimuksia, antaa käräjäoikeus asiassa tuomion, jossa velallinen velvoitetaan suorittamaan vaaditut saatavat.

Käräjäoikeuden vahvistettua velallisen maksuvelvollisuuden, voidaan asian laittaa vireille ulosotossa. Tämä tapahtuu erillisellä ulosottohakemuksella. Usein maksukykyinen velallinen reagoi ilmoitukseen velan siirtämisestä ulosottoon, sillä asian eteneminen ulosottoon tarkoittaa maksuhäiriömerkintää. Välttyäkseen velkasummaa kasvattavilta oikeudenkäyntikuluilta on velallisen järkevintä maksaa velkansa ajallaan jo ennen haastehakemuksen toimittamista käräjäoikeuteen mikäli mahdollista.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »