Hei, kysyisin, onko tapauksemme vanhentunut vai voimmeko vielä viedä asiaa eteenpäin?

Kihlattuni oli takaajana ex-vaimonsa lainassa ja joutui maksamaan 50.000 markkaa lainan eräännyttyä takaajalle eli kihlatulleni. Tapahtuneesta on kulunut n. 16-17 vuotta (v. 1999).

Mikä on vanhenemissääntö eli voimmeko vielä vaatia saataviamme takaisin mieheni ex-vaimolta käräjäoikeuden kautta? Kuinka toimimme? Tiedän 3 vuoden vanhenemissäännön, mutta poikkeuksiakin on kuulemma tehty oikeudessa.

Kiittäen ystävällisesti vastauksestanne!

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

miehellä on siis takautumissaatava alkuperäiseltä velalliselta, ex-vaimoltaan. Takautumissaatava vanhentuu siten kuin päävelan vanhentumisesta säädetään (laki takauksesta ja vierasvelkapanttauksesta, 33 §). Kysymykseen siis sovelletaan yleisiä vanhentumisnormeja, jotka ovat laissa velan vanhentumisesta. Tämän lain 4 ja 5 §:ien mukaan päävelka vanhentuu kolmen vuoden kuluttua eräpäivästä, ellei vanhentumista ole katkaistu ennen sitä.

Velan vanhentumisen voi katkaista monella tavalla. Yksinkertaisin katkaisutoimi on, että velkoja vaatii velalliselta suoritusta tai muuten muistuttaa velallista velasta. Kun näin tehdään, alkaa uusi (tässä kolmen vuoden) vanhentumisaika. Katkaisutoimi voidaan tehdä miten usein hyvänsä. Kuitenkin lain 13a §:n mukaan ihmisen rahavelka toiselle ihmiselle vanhentuu lopullisesti, kun ensimmäisestä eräpäivästä on kulunut 25 vuotta.

Niinpä se, onko miehen takautumissaatava vanhentunut, riippuu siitä, onko hän riittävän usein katkaissut velan vanhentumisen (esimerkiksi muistuttamalla ex-vaimoaan velasta). Jos jossain vaiheessa on kulunut kolme vuotta ilman katkaisutointa, velka on vanhentunut. Jos vanhentuminen on aina katkaistu ajoissa, saatava on yhä voimassa. Tällöin voi nostaa ex-vaimon kotipaikan käräjäoikeudessa kanteen. Jos käräjäoikeus velvoittaa ex-vaimon maksamaan velan, tuomio on ulosottoperuste. (Katkaisutoimia voi olla vaikea näyttää toteen, jos niistä ei ole dokumentteja ja ex-vaimo väittää, ettei katkaisutoimia ollut.)

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »