Virallinen ero astui voimaan lokakuussa,erohakemus maaliskuussa tehty. Ositus sopimusluonnos tehtiin huhtikuussa. Yhteisiä lainoja asuntolaina ja joustoluotto. Mies halusi jättää asunnon minulle ja lapsille ilman että haluaa osaansa. Pankki suostui että otan yksin asuntolainan vastuulleni,kunnes mies hoitanut joustoluoton pois. Hän ei saanut lainaa. Ositus edelleen tekemättä ja mies jättänyt joustoluoton lyhennykset syyskuulta hoitamatta. Miten saan osituksen hoidettua etten ole kohta kusessa kaikkien lainojen maksajana. Mies uhkailee jättävänsä tahallaan kaiken hoitamatta kiusatakseen minua. Mitä voin tehdä?

1 vastaus


1 vastausta

Miehellänne on periaatteessa oikeus avioliittolain mukaiseen ositukseen, jossa hänelle jää varallisuutta velattoman yhteenlasketun omaisuutenne arvosta puolet. On kuitenkin täysin mahdollista sopia toisinkin eli niin, että esimerkiksi koko asunto velkoineen jää teille ja lapsille. Kannattaa muuten sopia samalla myös lapsiin liittyvistä kustannusten jaosta, eli mahdollisesta elatuksesta yms.

Kun olette saaneet osituskirjan allekirjoitettua ja vahvistettua asian pitäisi olla sen osalta kunnossa. Kerroitte, että pankki suostui jo siihen, että ottaisitte asuntovelan kokonaan omiin nimiinne. Joustoluotto kuitenkin, koska on kummankin nimissä otettu, säilyy teidän molempien vastattavananne. On mahdollista toki siis, että mies kieltäytyy maksamasta osuuttaan velasta ja te joudutte sen maksamaan hänen puolestaan.

Jos näin käy, voitte välittömästi maksettuanne miehen osuuden alkaa tarvittaessa oikeusteitse perimään itsellenne osuutta, jonka olette maksaneet miehen puolesta. Teillä on siihen oikeus ja saatte viimeistään ulosoton kautta rahanne, edellyttäen toki, että mies ei ole varaton. Luonnollisesti ositussopimukseen kannattaa määrittää vielä, että kyseinen velka säilyy molempien vastuulla normaalilla tavalla, vaikka asuntovelka siirretäänkin kokonaisuudessaan toisen puolison nimiin.

Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »