Minkälaiset oikeudet on yksityishenkilönä mennä kysymään asiaakkaalta maksamattomasta laskusta, tavoittamalla hänet hänen kotoaan? Hänelle oli lähetetty jo 2 kertaa muistutus maksamattomasta laskusta ja työn suorituksesta oli jo yli 3 kuukautta. Tarkoituksena ei ollut antaa vaikutelmaa minkäänlaisesta perinnästä, vaan ainoastaan käydä tapaamassa henkilöä varmistautuakseen siitä, että muistutuslaskut ovat tavoittaneet hänet. Tapaaminen oli kaikin puolin ystävällinen ja kestoltaan lyhyt (n. 2 min)

Tosin myöhemmin asiakas ilmaisi sähköpostitse mielipahansa siitä, että hänen kotiovelleen tultiin ja hän oli tilanteen kokenut ns. perintämäiseksi. Hän toki pahoitteli laskun maksamattomuutta, sekä antoi vielä kiitosta saamastaan palvelusta. Onko tässä tapahtunut jotain laitonta?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Suomessa voimassa oleva laki saatavien perinnästä koskee elinkeinonharjoittajien kuluttajiin kohdistamaa perintää, eli lakia sovelletaan mikäli itse edustat yritystä ja mainitsemasi asiakas on kuluttaja. Velkoja saa periä omin toimin, mutta esimerkiksi uhkailun ja väkivallan käyttäminen on luonnollisesti kielletty.

Perinnän on hyvän perintätavan mukaan oltava hienotunteista, eikä maksuun saa painostaa keinoilla, jotka hankaloittavat kohtuuttomasti velallisen tilannetta tai ovat loukkaavia. Lähtökohtaisesti perinnän tulisi tapahtua juuri kirjeitse, ja henkilökohtaisesti vain poikkeuksellisesti. Koska velalliseen ei ole mainitsemassasi tilanteessa saatu kirjeitse yhteyttä, voitaisiin henkilökohtainen käynti katsoa asialliseksi. Ystävällistä ja lyhyttä tapaamista tuskin voidaan katsoa lain vastaiseksi, mutta esimerkiksi toistuvien käyntien tai jatkuvien perintätoimien sijaan asiassa kannattaa tehdä haastehakemus velkojen saamiseksi mikäli velkaa ei vieläkään kuulu.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »