Voiko velkakirjaan merkitä vuosikoron sijaan kiinteän korkosumman, joka maksetaan takaisin? Esim. "maksetaan korkoa viisikymmentä euroa"

Entä onko vuosikorolle jotakin ylärajaa?

1 vastaus


Minilex

Minilex Oy

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Oletan kysymyksesi perusteella, että olet yksityishenkilö ja lainaamassa yksityishenkilön ominaisuudessa rahaa jollekin toiselle yksityishenkilölle.

Todellinen vuosikorko tarkoittaa sitä, kun lasketaan korko niin, että siihen on sisällytetty kaikki lainan kulut ja maksut. Suomeksi sanottuna kaikki lainaan sisältyvät kulut on muutettu vuosikorkoon koroksi. Todelliseen vuosikorkoon sisällytetään mukaan mm. lainan käsittelykulut, lainaa maksettaessa perittävät ilmoituskulut sekä
avaus- ja palvelumaksut.

Lain lähtökohta on korkoasioissa selkeä. Koron maksaminen perustuu osapuolten tahdonvaltaisuuteen. Näin ollen, velallinen voi sopia velkojansa kanssa korkolaista poikkeavastakin koron määrästä. Se ei ole lainvastaista. Velkakirjaan voidaan sopia myös kiinteästä summasta.

Jos velasta on sovittu maksettavaksi korkoa korkokantaa kuitenkaan määräämättä, velallisen on maksettava vuotuista korkoa kulloinkin voimassa olevan viitekoron mukaisesti.

Kysyit, onko vuosikorolle ylärajaa. Vastaus on, että laissa ei lue korolle ylärajaa. Sen sijaan rikoslaissa on kuitenkin kriminalisoitu koronkiskonta. Täten ihan määrättömän suuria korkosummia ei saa kiskoa velalliselta. Kannattaa myös painaa mieleen, että kohtuuttomia sopimusehtoja voidaan mahdollisesti sovitella varallisuusoikeudellisista oikeustoimista annetun lain 36 § nojalla. Velallisen taloudellista asemaa ei saa käyttää hyväksi, vaikka velallisen vähävaraisuuden tuomat riskit huomioon ottaen korkeamman koron periminen saattaisi olla perusteltuakin.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »