Moi

Pyöritän pientä mainostoimistoa ja käytän laskutukseen AndersManager ohjelmistoa.
Anders Manager hoitaa laskutuksen ja perinnän puolestani.

Nyt kuitenkin asiakkaani maksoi laskun 1kk myöhässä.
Eräpvm oli 14.9 eli alle 2kk sitten tästä päivästä lukien.
AndersManager on nyt kehitellyt 95euron maksukäsittelykulut laskulle minun selkäni takana ja mikäli asiakkaani ei suostu tuota maksamaan, he perivät sen minulta.

Onko ylipäätään kohtuullista kahmia tuommoisia käsittelykuluja noin lyhyessä ajassa. Ja jos on, niin onko laillista että he perivät niitä minulta.
Sopimusehdoissa lukee, että perintäkulut kaatuvat velkojalle mikäli velallinen ei niitä maksa, mutta minulle ei tullut tietoa että perintä on käynnissä koska heidän palvelussaan laskuni näkyy maksettuna, vaikkakin myöhässä.

/Risto

1 vastaus


1 vastausta

Laki kaupallisten sopimusten maksuehdoista säätelee niitä edellytyksiä, joilla maksamattomista laskuista voi elinkeinonharjoittajien välisessä suhteessa vaatia ylimääräisiä perimiskuluja. Kohtuullisina perimiskuluina voi lain mukaan vaatia 40e alkuperäisen laskutettavan summan lisäksi sekä tämän lisäksi viivästyskorkoa, joka on suuruudeltaan 8% kulloinkin voimassaolevaa Euroopan keskuspankin vahvistamaa viitekorkoa korkeampi korko.

Se onko mainitsemanne 95 e liian korkea perimiskulu, riippuu velallisen suorituksen alkuperäisestä arvosta. Viivästyskorkoahan juoksee 30 päivän ajalta alkaen eräpäivää seuraavasta päivästä. Mikäli kokonaissumma 95e ei ylitä 40e +korot, niin summa on lain mukainen. Se voidaan myös periä riippumatta siitä informoidaanko perittävää, eli velallista siitä erikseen vai ei. Lähtökohtaisesti velallinen on tällöin velvollinen maksamaan ko. kulut, vaikka sitten ulosoton kautta.

Mikäli teidän yrityksenne sekä perintäfirman välisiin sopimusehtoihin kuuluu se, että te joudutte maksamaan viime kädessä perimiskulut, niin silloin tämä luultavasti on täysin pätevä sopimusehto. Sen kohtuullisuutta voi käydä toki riitauttamassa oikeudessa, mutta lähtökohtaisesti tuomarit ovat melko tiukkoja sen suhteen, että mitä on sovittu, myös sitoo sopijapuolia.

Periaatteessa kuitenkin olette maksuvelvollinen perimiskuluista vain jos niitä ei saada velalliselta. Riippuu teidän ja perintäfirman välisistä sopimusehdoista, että kuinka pitkälle heidän tulee yrittää periä kulujaan varsinaiselta velalliselta ja koska he voivat kääntyä teidän puoleenne. Vaikka joutuisittekin maksuvelvolliseksi perimiskuluista, niin olette kuitenkin oikeutettu yhä vaatimaan niitä alkuperäiseltä velalliselta vaikka ulosoton kautta.

Ette maininnut kysymyksessänne, että onko kyseessä elinkeinonharjoittajien välinen kauppa vai kuluttajakauppa. Kuluttajasopimusten ehdot ovat osittain tiukempia, joten mikäli kyseessä on kuluttajasopimus, niin tarkat perintäkulujen enimmäismäärät kannattaa tarkistaa laista saatavien perinnästä kymmenennestä pykälästä.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »