Osakeyhtiön toiminta on keskeytetty. Yhtiöllä on ollut ulkopuolisia velkojia, joille velkoja on maksettu. Yhtiö on ollut velkaa myös yhtiön ainoalle osakkaalle. Muut ulkopuoliset velat on hoidettu, mutta yksi pankkilaina on unohtunut maksaa.
Osakkaalle on vahingossa maksettu yhtiön velkaa hänelle ennen kuin kaikki ulkopuoliset velkojat ovat saaneet saatavansa. Nyt tilanne on se, että tästä johtuen yhtiöllä ei ole varoja kyseistä pankkilainaa hoitaa, eikä osakkaalla ole enää riittävästi varoja yhtiöön palauttaa, joilla yhtiön unohtunut pankkilaina voitaisiin hoitaa. Onko osakas siis henkilökohtaisesti vastuussa yhtiön pankkilainasta koska on nostanut yhtiölle yksityishenkilönä lainaamiaan varojaan ensin, jolloin yhtiölle ei ole jäänyt varoja kyseistä ulkopuolista velkaa hoitaa ?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Osakkeenomistaja ei vastaa henkilökohtaisesti yhtiön velasta, mutta voi joutua vahingonkorvausvelvolliseksi velkojille, jos hän on myötävaikuttamalla osakeyhtiölain tai yhtiöjärjestyksen rikkomiseen tahallaan tai huolimattomuudesta aiheuttanut vahinkoa yhtiön velkojille.

Lisäksi jos yritys asetetaan konkurssiin, velkojat voivat vaatia konkurssipesää nostamaan takaisinsaantikanteen osakkeenomistajaa vastaan, jos on tehty oikeustoimi, jolla olisi sopimattomasti suosittu velkojaa toisten velkojien kustannuksella tai siirretty omaisuutta pois velkojien ulottuvilta, jolloin velan maksu voidaan tuomioistuimen määräyksestä peräyttää. Ellei yhtiön ainoalla osakkeenomistajalla ole yhtiöjärjestyksestä johtuvasta syystä hyvin vähäisesti päätösvaltaa yhtiössä, on mielestäni epäuskottavaa, että yhtiön velkaa olisi maksettu hänelle vahingossa ennen kaikkia muita velkojia. On huomattava, että osakkeenomistajan katsottaisiin tapauksessa kuuluvan todennäköisesti yhtiön lähipiiriin. Lähipiiritapauksissa maksun peräyttämisedellytykset katsotaan yleensä täyttyvän helpommin kuin muissa tapauksissa.

Lisää tietoa takaisinsaannista ja konkurssimenettelystä saa tarvittaessa Minilexin lakipuhelimen välityksellä tavoitettavilta lakimiehiltä, jotka neuvovat asiassa mielellään.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »