Minilex - Lakipuhelin

Miten toimia yhteisen lainan sekä takauslainan kanssa ja tuleeko minulle kustannuksia

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Takaajana lainassa, maksu minulle. miten voin periä tätä velalliselta? miten toimia? Tuleeko minulle kustannuksia? On myös yhteinen asuntolaina joka myös minun maksettavana. toiminko samalla tavalla? Onko varmuutta että saan oman osuuteni takaisin?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Lain mukaan takaajalla on oikeus saada velalliselta takauksen perusteella velkojalle suorittamansa päävelan määrä. Kun olet joutunut takaajana maksamaan lainan päävelallisen puolesta, voit siis periä maksamaasi määrä tältä velalliselta. Jos velallinen ei pyyntösi perusteella suostu maksamaan sinulle, voit nostaa kanteen, jolla vaadit käräjäoikeudessa maksua. Oikeus.fi sivustolla on sähköinen asioimispalvelu, jossa riidattomat velkomusasiat voi tehdä suoraan netissä (https://asiointi.oikeus.fi), eli voit tehdä haastehakemuksen netissä. Käräjäoikeuden antama tuomio toimii sitten ulosottoperusteena, jolla voit periä velan ulosoton kautta. Voit kanteessasi vaatia oikeudenkäynnistä syntyneitä kustannuksia toisen osapuolen maksettavaksi.

Asuntolaina-asia määräytyy velkakirjalain perusteella. Kun olet toisen henkilön kanssa yhdessä sitoutunut maksamaan velan (asuntolainan), olette yhdessä maksuvelvollisia. Jos sinä maksat koko lainan, sinulla on oikeus periä toiselta velalliselta tämän osuutta lainasta. Periminen tapahtuu samalla tavalla tuomioistuimessa kuin edeltävässä tilanteessa, mikäli toinen velallinen ei vapaaehtoisesti suostu osuuttaan maksamaan.

Jos toinen henkilö on täysin varaton, ei voida antaa täyttä varmuutta, että saat osuutesi takaisin.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »