Hei.kysyisin miten lainavastuu jakautuu tapauksess jossa vainajalla ja avopuolisolla on yhteinen käyttölaina. laina on toisen avopuolison nimissä mutta kumpikin osapuoli on velallisia sopimuksessa.jääkö koko loppulaina avopuolison kuoltua toiselle avopuolisolle maksettavaksi vai puolitetaanko laina avopuolisoiden kesken?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Riippuu täysin lainan sopimusehdoista, miten velkavastuun on sovittu jakautuvan. Tapauksessanne vaikuttaa olevan kaksi mahdollisuutta: joko toinen avopuoliso vastaa velasta yksin, tai avopuolisot ovat yhdessä velallisina. Yhteisvastuussa kummankin vastuulla olisi puolet velasta, ellei muuta ole sovittu.

Velkasuhteissa noudatetaan usein nimiperiaatetta, eli velallinen on se jonka nimiin velka on otettu. Vaikuttaa siis siltä, että velalliseksi on asetettu ainoastaan toinen avopuolisoista, mutta näkemättä itse velkakirjaa on vaikea sanoa tarkasti mistä on sovittu. Kannattaa lukea velan ehdot tarkkaan läpi, ja velkojaankin voi aina ottaa yhteyttä epäselvyystilanteissa. Velkojasta riippuen voi olla mahdollista neuvotella velkavastuun muuttamisesta: yksin otettu velka jaetaan kahdelle tai yhteisvastuullinen velka siirretään yksin toiselle.

Se, ovatko velkasuhteen osapuolet avoliitossa, ei vaikuta mitenkään velkavastuun jakautumiseen. Myöskään avopuolison kuolema ei muuta velan jakosuhdetta. Eli jos toinen avopuoliso vastaa velasta yksin tällä hetkellä, velka siirtyy sellaisenaan yksin hänen kuolinpesälleen. Vastaavasti yhteisvastuullisessa velkasuhteessa vain vainajan oma velkaosuus siirtyy tämän kuolinpesän vastattavaksi, ja eloonjäänyt vastaa vain omasta velkaosuudestaan.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »