Minilex - Lakipuhelin

Kuolemantuottamus - KKO:1994:101

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Kuolemantuottamus

Tapauksessa KKO:1994:101 lapsi L sairasti sokeritautia, jonka hoitoon lääkäri oli määrännyt jatkuvan insuliinihoidon. A oli luontaishoidon asiantuntijana esiintyen suostutellut L:n vanhemmat korvaamaan insuliinihoidon ns. kuhnehoidolla, joka sisälsi muun muassa kylpyhoitoja. A oli myös kehottanut L:n vanhempia peruuttamaan L:lle varatun lääkärintarkastusajan. Kun L:n terveydentila heikkeni, A oli henkilökohtaisesti tullut hoitamaan häntä, jolloin vanhemmille oli syntynyt perusteltu odotus siitä, että A ottaa L:n vastattavakseen. A oli havainnut L:n tilan olevan hälyttävä, mutta ei siitä huolimatta ollut varmistanut, että hän saisi insuliinia ja pääsisi sairaalahoitoon. L menehtyi sokeritautikoomaan ja siihen liittyvään elimistön happamuustilaan. Kihlakunnanoikeus tuomitsi A:n rikoslain 21 luvun 9 §:n nojalla kuolemantuottamuksesta 6 kuukauden vankeusrangaistukseen, joka oli osin ehdollinen. Hovioikeus, eikä korkein oikeus muuttanut tuomiota.

L:n vanhemmat olivat luottaneet A:n asiantuntemukseen ja hoito-ohjeisiin ja toimineet A:n ohjeiden mukaisesti. A oli tietoinen tästä luottamuksesta ja siitä, että L:n terveydentila riippui hänen antamistaan hoito-ohjeista. A:n olisi tullut käsittää, että hänellä ei ollut tarvittavia tietoja ja ammattitaitoa ohjeiden antamiseen ja siksi oli vastuussa vääriksi osoittautuneiden hoito-ohjeiden seurauksista. A:n olisi tullut ymmärtää katkaista tapahtumankulku, kun L:n terveydentila heikkeni. A:n omaa uskomusta kuhnehoidon parantavista vaikutuksista ei pidetty lieventävänä seikkana rangaistusta mitattaessa. 

A:n vastuuta perusteltiin nimenomaan syntyneellä luottamussuhteella vanhempien ja A:n välillä sekä vastavuoroisilla odotuksilla. Laiminlyöntirikoksissa vastuu voi näin ollen syntyä muullakin tavalla kuin nimenomaisella sopimuksella tai tehtäväksi ottamisella. Vanhemmat ovat ensisijaisesti vastuussa lapsestaan, mutta tilanteen kehittymisellä suojeluvastuu voi syntyä vanhempien täydellisen luottamisen perusteella myös toiselle. 


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]