Minilex - Lakipuhelin

Rangaistuksen mittaaminen lapseen kohdistuneessa pahoinpitelyssä - KKO:2002:2

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • pahoinpitely
    rangaistuksen mittaaminen

Tapauksessa A ja tämän miesystävä B olivat käyttäneet fyysistä väkivaltaa A:n 7-vuotiasta tytärtä X:ää kohtaan muun muassa hiuksista kiinni pitämällä, läpsimällä ja kurkusta puristamalla. Käräjäoikeuden mukaan A ja B olivat tahallaan tehneet X:lle ruumiillista väkivaltaa aiheuttaen kipua sekä vahingoittaneet hänen terveyttään aiheuttaen mielenterveyden häiriöitä, jotka olivat ilmenneet pelkona, mahakipuna ja psyykkisenä stressinä. A:n ja B:n syyksi luettiin pahoinpitely. Käräjäoikeus piti kohtuullisena pahoinpitelystä aiheutuneesta kivusta vaadittua 1000 markan korvausta sekä pelkotiloista, unettomuudesta ja stressistä vaadittua 9 000 markan korvausta. Käräjäoikeus katsoi, että kyse oli varsin vakavasta teosta ja tapahtumasta, joka ei ollut enää sakoilla sovitettavissa. Oikeudenmukainen rangaistus A:n osalta oli siten 3 kuukauden ehdollinen vankeusrangaistus ja B:n osalta 60 päivää vankeutta.

Hovioikeus piti kuitenkin 60 päiväsakon sakkorangaistusta riittävänä seuraamuksena. Kohtuulliseksi korvaukseksi kipuun ja särkyyn verrattavasta henkisestä kärsimyksestä hovioikeus arvioi 4 000 markkaa.

Korkeimmassa oikeudessa oli kysymys ainoastaan rangaistuksen mittaamisesta. Korkeimman oikeuden mukaan tapauksessa ei voitu nojautua pahoinpitelyrikoksia koskevaan yleiseen rangaistuskäytäntöön sen vuoksi, että lapseen kohdistuneessa pahoinpitelyssä teon vahingollisuus ja vaarallisuus on suurempi kuin tapauksissa, joissa tekijä ja teon kohde ovat tasavertaisemmat. Sakkorangaistus ei siten ollut A:n ja B:n syyksi luetusta rikoksesta riittävä.

Korkein oikeus joutui lisäksi punnitsemaan, tuliko lievemmän lain periaatteen mukaisesti soveltaa tekohetkellä voimassa ollutta ehdollisesta vankeudesta annettua lakia vai myöhemmin voimaan tullutta rikoslain 2b lukua, joka sisälsi säännökset ehdollisesta vankeudesta. Koska Korkeimman oikeuden arvion mukaan tekohetkellä voimassa olleen ehdollisesta rangaistuksesta annetun lain soveltaminen ei johtanut olennaisesti ankarampaan lopputulokseen kuin uudet säännökset, tuli soveltaa vanhaa lakia.

Korkein oikeus tuomitsi A:n ehdolliseen 3 kuukauden vankeuteen. B:n osalta rangaistusta kohtuullistettiin ja hänet tuomittiin 60 päiväksi vankeuteen. 


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]