Minilex - Lakipuhelin

Osallisuus murhaan - KKO:1995:119

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Rikokseen osallisuus
    Rikoksen tekijä
    Murha

Tapauksessa KKO:1995:119 oli kyse rikokseen osallisuudesta ja osallisen rangaistusvastuusta.

A oli luvannut X:n pojalle B:lle palkkion, mikäli B auttaa häntä surmaamaan X:n. A ja B olivat käyneet ainakin kaksi kertaa tutustumassa X:n asuinolosuhteisiin ja valmistaneet yhdessä patruunat surmaamisaseeseen. Tekoyönä he olivat katkaisseet X:n puhelinjohdon ja B oli odottanut autossa, kun A oli mennyt surmaamaan X:n. He olivat yhdessä hävittäneet surmaamisteossa käytetyt välineet. Tuomioistuimen ratkaistavaksi jäi B:n rangaistusvastuun laajuus, kun hän ei itse ollut ollut osallistunut surmaamistäytäntöönpanoon.

Raastuvanoikeus katsoi, että A:n ja B:n välillä oli yhteisymmärrys ja yksituumaisuutta ennen tekoa, sen aikana sekä sen jälkeen. Lisäksi B oli osallisena palkkiota vastaan ja koska X oli iäkäs ja liikuntarajoitteinen, oli tekoa pidettävä kokonaisuutena arvostellen törkeänä. Näin ollen raastuvanoikeus tuomitsi B:n murhasta, samoin kuin A:n. Hovioikeus ei muuttanut raastuvanoikeuden tuomiota.

Korkein oikeus katsoi, että B oli suhtautunut hyväksyvästi surmaamistekoon, kun hän oli kertonut muille henkilöille teosta ja siitä saatavasta palkkiosta. B oli siten ollut osallisena tekoon omasta tahdostaan. A ja B ovat yhdessä suunnitelleet surmaamisen yhteisymmärryksessä, tosin A oli yksin ampunut X:n. A:lla ja B:llä oli kuitenkin selkeä ennalta sovittu tehtävien jako, joka on ollut tekotapaan ja olosuhteisiin nähden tarkoituksenmukainen. Siten B:n osuus rikoksen toteuttamisessa on kokonaisuutena katsottuna ollut huomattava, eikä B:n osuutta voida pitää vain avunantona. Näin ollen korkein oikeus piti B:tä A:n tavoin tekijänä, eikä muuttanut hovioikeuden tuomiota.

Tapaus kuvastaa hyvin sitä, miten osallisuus rikokseen arvioidaan kokonaisuutena. Siten osallista voidaan rangaista, kuten tekijää, vaikka hän ei olisikaan ollut edes paikan päällä itse tekohetkellä. Tapauksessa A ja B olivat yhteisen suunnitelman ja toteutuksen perusteella rikoskumppaneita, ei tekijä ja avunantaja. 

 

 


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]