Minilex - Lakipuhelin

Tappo, jäännösrangaistuksen mittaaminen - KKO:2014:5

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Tappo
    Ehdonalainen vapaus
    Jäännösrangaistus
    rangaistuksen määrääminen
    rangaistuksen mittaaminen

Tapauksessa mies oli havainnut tyttöystävänsä riitelevän toisen henkilön kanssa kotonaan, jonka takia hän oli hakenut veitsen tarkoituksenaan lopettaa riitely. Veitsen kanssa mies oli ajautunut painiin toisen henkilön kanssa, jonka seurauksena mies puukotti kahdesti toista henkilöä siten, että hän menehtyi iskuihin. Miehelle tuomittiin käräjäoikeudessa 8 vuotta ja 6 kuukautta vankeutta. Miehellä oli jo entuudestaan tehtyjä rikoksia, joista hän oli päässyt koeajalle, joten hänelle määrättiin yhteinen vankeusrangaistus nyt tehdyn tapon ja näiden jäännösrangaistusten osalta. Yhteiseksi rangaistukseksi käräjäoikeus tuomitsi miehen 9 vuoden ja 1 kuukauden rangaistukseen.

Hovioikeudessa mies vaati rangaistuksen alentamista hätävarjelun liioitteluna tehdystä taposta, tai että hänen rangaistustaan muuten alennettaisiin. Syyttäjä vaati rangaistuksen koventamista. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden rangaistusta annetun näytön perusteella yhteiseen 11 vuoden vankeusrangaistukseen.

Korkein oikeus myönsi poikkeuksellisesti asiaan valitusluvan, vaikkakin tapaus oli tavanomainen yhteisrangaistusta koskeva rangaistuksen määrääminen. Poikkeuksellisen valitusluvan antamisesta teki se, ettei Korkein oikeus yleensä ottanut tappoa koskevaa tapausta käsittelyyn. Tappoa koskeva käsittely on yleensä ns. rutiinitapaus. Tässä tapauksessa Korkein oikeus kuitenkin koki, että oli hyvä aika täsmentää oikeuskäytäntöä jäännösrangaistuksen määräämisestä ja rangaistuksen mittaamisesta. Korkein oikeus antoi nyt kyseessä olevasta taposta 9 vuoden vankeusrangaistuksen, johon lisättiin muista rikoksista olevista jäännösrangaistuksista 1 vuoden rangaistus. Täten hovioikeuden tuomiota muutettiin siten, että yhteiseksi vankeusrangaistukseksi määrättiin 10 vuotta vankeutta.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]