Minilex - Lakipuhelin

Lapselle annetun alkoholin arvioiminen pahoinpitelyrikoksena – KKO:2001:7

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • pahoinpitely
    rangaistava teko

Tapauksessa oli kyse alkoholin antamisesta lapselle ja teon rangaistavuuden arvioinnista pahoinpitelynä. Tapauksessa A antoi 12-vuotiaalle B:lle asunnossaan useita laseja Koskenkorvaa, jotka B joi omasta suostumuksestaan A:n läsnä ollessa. B:lle aiheutui alkoholista voimakas päihtymystila ja hänet vietiin sairaalaan, jossa hän oli vuorokauden seurannassa. Sairaalassa B:n seerumin etanolipitoisuudeksi mitattiin 1,9 g/l, ja hän kärsi päänsärystä, pahoinvoinnista ja huimauksesta. Virallinen syyttäjä vaati A:lle rangaistusta pahoinpitelystä. B:n holhooja C yhtyi syytteeseen ja vaati A:n velvoittamista maksamaan B:lle korvausta kivusta ja särystä sekä henkisestä kärsimyksestä.

Käräjäoikeus hylkäsi kanteen, vaikka ei pitänyt menettelyä moraalisesti oikeana. Käräjäoikeus totesi, että B oli henkisesti riittävän kypsä antamaan suostumuksensa alkoholin nauttimiseen. Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden ratkaisua. Korkein oikeus kumosi alempien tuomioistuinten ratkaisut, ja tuomitsi A:n pahoinpitelystä 40 päiväsakkoon, joiden määräksi vahvistettiin 94 markkaa. Sakkojen kokonaismääräksi muodostui 3 760 markkaa. Lisäksi A velvoitettiin maksamaan B:lle korvauksia 1 000 markkaa kivusta ja särystä. Henkisestä kärsimyksestä A ei ollut velvollinen maksamaan korvauksia.

Korkein oikeus totesi ratkaisunsa perusteluissa, että kyseinen alkoholi oli väkevää ja sen määrä oli suuri. Alkoholin nauttiminen voi aiheuttaa lapsen terveydelle vakavia seurauksia, jotka A:n oli tapauksessa täytynyt ymmärtää. Lisäksi jo miedonkin alkoholin hallussapito oli kielletty alkoholilainsäädännön mukaan alle 18-vuotiaalta.

Korkein oikeus totesi, että 12-vuotiaan lapsen ei voida yleisesti katsoa ymmärtävän alkoholin juomisesta terveydelleen aiheutuvia vaaroja. B ei voinut tapauksessa antaa sellaista suostumusta, joka poistaisi A:n teon rangaistavuuden, joten A oli syyllistynyt pahoinpitelyyn.

B oli tapauksen jälkeen kärsinyt häpeästä ja masennuksesta, ja hänen säännöllinen koulunkäyntinsä oli häiriintynyt. Korkein oikeus katsoi kuitenkin, että seuraukset olivat niin epätavallisia alkoholin nauttimisesta, joten niitä ei voitu pitää kyseisessä tapauksessa alkoholin aiheuttamina seurauksina.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]