Minilex - Lakipuhelin

Kuluttajansuoja internetissä


>> Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 >>

Internet-ostoksiin sovelletaan pääosin samoja lakeja ja asetuksia kuin muihin kuluttajakauppoihin. Kun kauppaa käydään internetissä, kyseessä on etämyynti. Etämyynnistä käytetään yleensä eri nimiä; internet-ostos, verkkokauppa-ostos, sähköinen kauppa jne. Näihin kuluttajakauppoihin sovelletaan mm. etämyyntiä koskevat säännökset, jotka löytyvät kuluttajansuojalaissa. Nämä säännökset ovat pakottavia kuluttajien suojaamiseksi eli niistä ei voi poiketa kuluttajien vahingoksi.

Tuotteen ostaminen internetin kautta merkitsee sopimuksen tekemistä, eikä sopimusta voi kumpikaan osapuoli yksinään muuttaa. Siksi se on kuluttajansuojan toteuttamisen kannalta tärkeää, että kuluttajalle annetaan riittävät ennakkotiedot tuotteesta ja kaupan ehdoista ennen sopimuksen tekemistä. Näitä ennakkotietoja ovat mm. kattavat yhteystiedot, kattavat tuotekuvaukset, hintatiedot koko tilaukselle kaikkine kuluineen sekä kattavasti kuvatut toimitusehdot. Lisäksi myyjän tulee ennen sopimuksen tekemistä tiedotettava kuluttajalle tämän sopimusoikeudellisista velvoitteista ja mahdollisuudesta viedä riita-asia käsiteltäväksi asiaankuuluvalle elimelle, kuten esim. kuluttajariitalautakunnalle.

Myyjän on erikseen pyydettävä kuluttajan suostumus kaikkiin lisämaksuihin eli sellaisiin lisämaksuihin, jotka eivät sisälly kulutushyödykkeen perushintaan. Jos kuluttaja ei antaa nimenomaista suostumusta tällaiseen lisämaksuun, hänellä ei ole velvollisuutta sitä maksaa.

Yksi tärkeimmistä ennakkotiedoista, joita kuluttajalle tulee antaa kun kauppaa käydään internetissä on tiedot kuluttajan peruuttamisoikeudesta. Myyjän tulee antaa yksityiskohtaiset tiedot kuluttajan peruuttamisoikeudesta, sen käyttämistä koskevista määräajoista ja menettelystä sekä siitä mahdollisista syntyvistä kuluista.

Kuluttajalla on pääsääntöisesti oikeus peruuttaa sopimus ilmoittamalla siitä myyjän tarjoamalla peruuttamislomakkeella tai vapaamuotoisesti viimeistään 14 päivän kuluttua tavaran vastaanottamisesta tai sopimuksen tekemisestä. Pelkkä tavaran palauttaminen tai noutamatta jättäminen postista ilman erillistä peruuttamista koskevaa ilmoitusta ei riitä. Kuluttajalla on oikeus peruuttaa sopimus myös ennen tavaran toimittamista. Peruuttamisoikeuden käyttämiselle ei tarvtise esittää perusteluja. Yleensä kuluttaja joutuu maksamaan palauttamisesta välittömät kustannukset. Jotta kuluttaja voi käyttää tehokkaasti peruuttamisoikeuttaan, kuluttajan tulee saada vahvistus tehdystä sopimuksesta ennen kuin peruuttamisaika kuluu umpeen. Kohtuullisena aikana tilausvahvistuksen toimittamiselle pidetään enintään muutamaa päivää sopimuksen tekemisestä. Jos tietoja peruuttamisoikeudesta ei anneta kuluttajalle, peruuttamisaika päättyy vasta 12 kuukauden kuluttua normaalin (14 päivän) peruuttamisajan päättymisestä.

Myyjän on viimeistään 14 päivän kuluttua peruuttamisilmoituksen saatuaan palautettava kaikki kuluttajalta saadut maksut. Kuluttajan on lähtökohtaisesti maksettava peruuttamansa tilauksen palautuskulut, mutta myyjä ja ostaja voivat sopia toisin. Mikäli haluat tietää lisää kuluttajansuojasta internetissä, voit soittaa alla olevaan lakipuhelimen numeroon.

Emme vastaa vahingoista, joihin näiden tietojen perusteella on ryhdytty tai oltu ryhtymättä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa