Minilex - Lakipuhelin

Yksityisyyden suoja työnhaussa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yksityisyyden suoja on suojattu Suomen perustuslaissa, joten siitä voidaan poiketa ainoastaan, mikäli se on välttämätöntä. Lainsäädännöllä on rajoitettu työnantajan mahdollisuuksia kerätä henkilötietoja työnhakijalta yksityisyyden suojan turvaamiseksi. Työnantajan tulee saada kaikki työnhakuprosessissa käytettävät henkilötiedot työnhakijalta itseltään. Esimerkiksi työnantaja voi pyytää toimittamaan erilaisia todistuksia. Työnhakijalta on aina oltava suostumus, mikäli hänen tietoja haetaan muilta kuin työnhakijalta itseltään. Työnhakijasta ei saa hakea tietoja edes googlaamalla internetistä. Tietoja ei voida myöskään kysyä entisiltä työnantajilta tai suosittelijoilta.

Lain mukaan työnantajan keräämien tietojen on oltava välittömästi työsuhteen kannalta tarpeellisia henkilötietoja. Tietojen tulee liittyä työsuhteen osapuolten oikeuksien ja velvollisuuksien hoitamiseen tai työnantajan työntekijöille tarjoamiin etuuksiin tai niiden on johduttava työtehtävien erityisluonteesta. Erityisen arkaluontoiset tiedot, esimerkiksi raskaus ja muut perhetiedot, ovat sellaisia tietoja joiden käsitteleminen on pääsääntöisesti kiellettyä varsinkin työnhakuvaiheessa. Myöskin huumausainetestien tuloksien käsitteleminen työnhakuvaiheessa työnantajan toimesta on tarkoin säännelty laissa. Työnantajan on ilmoitettava esimerkiksi huumetestien suorittamisesta jo työnhakuvaiheessa.

Työn luonne saattaa vaatia työnhakijan henkilöluottotietoja tai rikosrekisteritietoja. Jos tietojen saamiselle on riittävät perustelut, niin tietoja voidaan hankkia ilman työntekijän suostumusta. Tietojen hankkimisesta on kuitenkin aina kerrottava työnhakijalle etukäteen. Esimerkiksi luottotiedot työnantaja voi hankkia vain tehtävään valitulta. Työnhakijan kannattaa aina miettiä mitä tietoja työnantaja pyytää ja onko tietojen pyytäminen tarkoituksenmukaista. Työnhakijoiden yksityisyyden suojaaminen on tärkeää, jotta vältyttäisiin erilaisilta syrjimistilanteilta työnhakuvaiheessa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa