Minilex - Lakipuhelin

Yksityisyyden suoja ja Euroopan unioni

» Selvitä asiasi heti - Soita 0600 12 450 »

Euroopan unionin perusoikeuskirja noudattaa Euroopan neuvoston puitteissa hyväksyttyä Euroopan ihmisoikeussopimusta. Yksityiselämän suoja on perustavanlaatuinen ihmisoikeus, joka määritellään Euroopan ihmisoikeussopimuksessa seuraavasti:

Jokaisella on oikeus nauttia yksityis- ja perhe-elämäänsä, kotiinsa ja kirjeenvaihtoonsa kohdistuvaa kunnioitusta. Viranomaiset eivät saa puuttua tämän oikeuden käyttämiseen, paitsi silloin kun laki sen sallii ja se on demokraattisessa yhteiskunnassa välttämätöntä kansallisen ja yleisen turvallisuuden tai maan taloudellisen hyvinvoinnin vuoksi, tai epäjärjestyksen ja rikollisuuden estämiseksi, terveyden tai moraalin suojaamiseksi, tai muiden henkilöiden oikeuksien ja vapauksien turvaamiseksi.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tulkinnan mukaan valtioilla on velvollisuus suojata yksityiselämää myös muiden tahojen kuin valtion ja sen virkamiesten loukkauksilta. Valtioilla on siis velvollisuus aktiivisesti varmistaa yksityisyyden suojan toteutuminen esimerkiksi luomalla ja ylläpitämällä loukkaukset kriminalisoivaa lainsäädäntöä. Tärkein yksityisyyden suojaa rajoittava, myös Euroopan ihmisoikeussopimuksessa määritelty perusoikeus on sananvapaus. Yksityisyyden suojan ja sananvapauden laajuutta punnitaan toisiaan vasten.

» Anna lakipuhelimen neuvoa - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit auttavat sinua selvittämään oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai pahentumisen.


Laaja lakimiesverkosto auttaa kaikissa lakiasioissa

Voit olla meihin yhteydessä sekä pienissä että suurissa asioissa. Eri oikeudenalat kattava laaja lakimiesverkosto hoitaa tarvittaessa lakiasiasi alusta loppuun. Etsimme halutessasi juuri sinulle sopivan lakimiehen ja tarkistamme oikeusturvavakuutuksesi soveltuvuuden tai mahdollisuutesi saada julkista oikeusapua valtion varoista. Älä siis jätä asiaasi hoitamatta, vaan soita meille ja anna asiantuntijoiden auttaa.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Yksityiselämän suojaa on tarkennettu Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen oikeuskäytännössä. Oikeuskäytännöstä ilmenee, että yksityiselämän suojan piiriin ei kuulu pelkästään kotona eletty elämä, vaan suojaa saa myös ammattitoiminnassa. Esimerkiksi salakuuntelu ja salakatselu eivät ole rangaistavia vain silloin, kun kohde on kotonaan, vaan myös silloin, kun kohde on julkisrauhan suojaamassa, yleisöltä suljetussa paikassa, kuten yksityisessä toimistossa.

Yksityiselämän suojan piiriin kuuluu oikeus luoda suhteita muihin ihmisiin, ja suojaa voi usein saada myös julkisissa yhteyksissä toimiessaan. Paljon julkisuudessa esiintyvän tai julkisessa virassa olevan henkilön täytyy kuitenkin varautua siihen, että etenkin hänen asemalleen epäsopivaa toimintaa tai käytöstä voidaan uutisoida. Näin ollen esimerkiksi poliitikkojen yksityiselämän suoja voi varsinkin julkisissa yhteyksissä olla tavallista kapeampi. Laittomastikin hankitun materiaalin julkaiseminen voi tietyissä tapauksissa olla oikeutettua, mikäli katsotaan, että kyseessä on yhteiskunnallisesti niin merkittävä asia, että yleisöllä on oikeus sitä tietää.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa