Minilex - Lakipuhelin

Yksityisyyden suoja perustuslaissa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suomen perustuslain 10. pykälä turvaa perusoikeutena jokaiselle oikeuden yksityiselämään, kotirauhaan ja kunniaan. Perusoikeutena oikeus yksityisyyteen on Suomen valtiossa oleskelevalle taattu oikeus, jonka toteutuminen julkisen vallan tulee turvata. Yksilöön liittyvien henkilötietojen suojasta säädetään yleisessä tietosuoja-asetuksessa ja tietosuojalaissa. Myös kirjeenvaihdon, puheluiden ja muiden viestien salaisuus on turvattu. Yksityiselämän suoja kuvaa henkilön koko yksityistä piiriä, eli henkilötietoja, elinoloja, kotia ja perhe-elämää, myös puheluita, kirjeitä ja muita viestejä.

Perustuslain pykälässä säädetään kuitenkin, että lailla säätämällä voidaan rajoittaa oikeutta kotirauhaan ja viestin salaisuuteen. Näin ollen oikeus niihin ei ole absoluuttinen. Kotirauhan piiriin voidaan ulottaa toimenpiteitä vain lailla säädetyllä perustella, jos se on ehdottoman tarpeen esimerkiksi rikosten selvittämiseksi. Lisäksi yksityisen henkilön saamaa viestin salaisuutta voidaan rajoittaa lailla säädetyllä perusteella, jos se on välttämätöntä rikosten tutkinnassa, oikeudenkäynnissä, vapaudenmenetyksen aikana tai turvallisuustarkastuksessa. Yksityisyyden suojaamisen pohjimmaisena tavoitteena on suojata henkilöön liittyviä tietoja julkisuudelta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]