Minilex - Lakipuhelin

Tietoturvallisuus oikeuksien takuuna

» Selvitä asiasi heti - Soita 0600 12 450 »

Jokainen tietokoneen käyttäjä tietää, että tietoturvallisuudesta kannattaa huolehtia. Mutta mitä laki sanoo tietoturvasta henkilötietojen käsittelyssä? Millaista tasoa siltä vaaditaan? Mitä eri ulottuvuuksia tietoturvallisuudella oikeastaan on?

Lain mukaan rekisterinpitäjän on toteutettava tarpeelliset tekniset ja organisatoriset toimenpiteet henkilötietojen suojaamiseksi asiattomalta pääsyltä ja laittomalta käsittelyltä. Tietoturvallisuudella on siis luonnollisesti tekninen ulottuvuus: laitteiden ja ohjelmistojen tulee olla ajantasaisia, toimivia ja muutenkin turvallisia. Myös sähköposti ja muu tekninen tiedonsiirto tulee suojata asianmukaisesti.

Lisäksi tietoturvallisuudella on hallinnollinen eli organisatorinen ulottuvuus. Tietoturvan heikoin lenkki on usein ihminen. Henkilökuntaa tulee ensinnäkin opettaa käsittelemään tietoja turvallisesti. Kaikkien työntekijöiden ei myöskään pidä päästä käsiksi kaikkiin tietoihin, vaan ennalta tulee suunnitella, kuka saa tehdä mitäkin. Tarvittavat salasanat kannattaa antaa vain tietyille työntekijöille.

Oikeusoppineet ovat esittäneet, että tietoturvallisuudella on paitsi tekninen ja hallinnollinen ulottuvuus, myös oikeudellinen ulottuvuus. Meillä kaikilla on oikeus odottaa, että rekisterinpitäjät käsittelevät henkilötietojamme turvallisesti. Tämä tiukentaa rekisterinpitäjien velvollisuutta huolehtia tietoturvasta. Tällainen ajattelu on tarpeen, koska automaattisen tietojenkäsittelyn aikana henkilötietojen käsittely kävisi muuten melko villiksi. Tietoturva oikeusperiaatteena myös ohjaa eduskuntaa säätämään tietoturvallisuudesta kyllin tarkoin laissa.

» Anna lakipuhelimen neuvoa - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit auttavat sinua selvittämään oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai pahentumisen.


Laaja lakimiesverkosto auttaa kaikissa lakiasioissa

Voit olla meihin yhteydessä sekä pienissä että suurissa asioissa. Eri oikeudenalat kattava laaja lakimiesverkosto hoitaa tarvittaessa lakiasiasi alusta loppuun. Etsimme halutessasi juuri sinulle sopivan lakimiehen ja tarkistamme oikeusturvavakuutuksesi soveltuvuuden tai mahdollisuutesi saada julkista oikeusapua valtion varoista. Älä siis jätä asiaasi hoitamatta, vaan soita meille ja anna asiantuntijoiden auttaa.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Millaista tietoturvan tasoa laki sitten edellyttää rekisterinpitäjältä? Konkreettista tasoa ei ole säädetty, mutta tietoturvan tulee olla oikeassa suhteessa käsiteltäviin tietoihin nähden. Tarvittava turvallisuuden taso riippuu tietojen laadusta, määrästä, iästä, merkityksestä yksityisyyden kannalta, sekä teknisistä mahdollisuuksista ja kustannuksista. Esimerkiksi arkaluonteiset tiedot tulee suojata muita paremmin. Kiellettyä on laiminlyödä tietoturva puhtaasti taloudellisen tai byrokraattisen tehokkuuden nimissä, mutta kohtuuttoman kallista ohjelmistoa ei kuitenkaan vaadita.

Tietoturvaa tulee laissa vaatia, koska se on nykyään välttämätön perusoikeuksien toteutumiseksi. Jos se laiminlyödään, yksityisyys ja henkilötietojen suoja ovat vaarassa. Niinpä se on perusoikeuksien takuu.

Tietoturvalla on siis tekninen, hallinnollinen ja myös oikeudellinen ulottuvuus. Meillä on oikeus vaatia sitä niiltä, jotka ammattimaisesti käsittelevät henkilötietojamme. Tarkempi vaatimustaso riippuu kuitenkin muun muassa tietojen laadusta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa