Minilex - Lakipuhelin

Yksityisyyden suoja terveydenhuollossa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Terveydenhuollossa potilaan yksityisyyden suoja turvataan. Potilasasiakirja, joka sisältää yksityiskohtaisia tietoja potilaan terveydentilaan liittyen ja muita henkilökohtaisia tietoja, on salassa pidettävä asiakirja. Sen sisältämiä tietoja ei saa luovuttaa sivullisille ilman potilaan kirjallista suostumusta. Sivullisella tarkoitetaan tässä niitä henkilöitä, jotka eivät osallistu potilaan hoitoon tai siihen liittyviin tehtäviin. Salassapitovelvollisuus säilyy terveydenhuollon ammattilaisilla myös palvelussuhteen tai tehtävän päättymisen jälkeen. Jos potilas ei itse kykene arvioimaan suostumuksen merkitystä, esimerkiksi ikänsä vuoksi, on tiedot luovutettavissa hänen edustajansa kirjallisella suostumuksella. Potilasasiakirjan luovutuksen kieltoon on laissa kuitenkin useita poikkeuksia. Sallittua on esimerkiksi luovuttaa toiselle terveydenhuollon toimintayksikölle potilaan tutkimuksen ja hoidon järjestämiseksi tarpeellisia tietoja, tosin siihenkin tarvitaan potilaan suostumus. Suullinen suostumus on riittävä, joten sitä ei tarvitse tehdä kirjallisesti. Myös sellaisessa tilanteessa, jossa potilasta hoitavalla henkilöllä on syytä epäillä, että joku on vaarassa joutua väkivallan kohteeksi, potilaan salassapidettäviä tarpeellisia tietoja saa luovuttaa poliisille uhan arvioinniksi ja estämiseksi.

Potilaalla on luonnollisesti oikeus nähdä itseään koskeva potilasasiakirja. 

Salassapitovelvollisuuden rikkominen ja siten yksityisyyden suojan vaarantaminen on rikos ja näin ollen rangaistava teko.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]