Minilex - Lakipuhelin

Potilaalla on oikeus yksityisyyteen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perinteisesti terveydenhuollossa ei ole kovinkaan paljon välitetty potilaan yksityisyydestä. Nykyisin on kuitenkin alettu arvostaa enemmän potilaan itsemääräämisoikeutta sekä yksityisyyden ja henkilötietojen suojaa. Potilaan yksityisyyttä suojaa ennen kaikkea potilasasiakirjojen salassapito.

Lain mukaan potilasasiakirjasta ei saa antaa tietoa sivulliselle, ellei siihen ole potilaan kirjallista suostumusta. Jos potilas ei ymmärrä asiaa, suostumuksen voi antaa hänen laillinen edustajansa, esimerkiksi pikkulapsen huoltaja tai vanhuksen edunvalvoja. Salassapito säilyy hoitosuhteen päätyttyäkin.

Salassapidosta säädetään laissa useita poikkeuksia. Potilaan tutkimuksen ja hoidon kannalta tarpeellisia tietoja voidaan antaa toiselle terveydenhuollon yksikölle tai ammattilaiselle. Jos potilas ei ymmärrä asiaa eikä laillista edustajaa ole, toiselle yksikölle tai ammattihenkilölle voidaan antaa välttämättömiä tietoja.

Jos tajuton potilas otetaan hoitoon, hänen läheiselleen voidaan yleensä kertoa tästä. Vainajaa koskevia potilasasiakirjojen tietoja voidaan perustellusta hakemuksesta antaa sille, joka välttämättä tarvitsee niitä tärkeiden etujensa tai oikeuksiensa vuoksi. Kyse voi olla esimerkiksi siitä, oliko vainaja vähän ennen kuolemaansa kyvykäs tekemään testamentin.

Muuallakin lainsäädännössä on poikkeuksia potilasasiakirjojen salassapidosta. Esimerkiksi tietojen luovuttamisesta tutkimusta ja tilastointia varten säädetään erikseen.

Potilasasiakirjat sisältävät henkilötietoja, joten niiden käsittelyä koskevat tietosuojaoikeuden yleiset periaatteet. Käsitellä saa vain tarpeellisia henkilötietoja. Käsittelyn tulee myös olla huolellista ja tietoturvan tason korkea.

Potilaan tulee luonnollisesti itse saada tietää omasta terveydestään. Samoin hänellä on oikeus tarkastaa itseään koskevat potilasasiakirjat.

Potilas ei menetä perusoikeuksiaan astuessaan hoitoon. Niinpä myöskään hänen yksityisyyttään tai henkilötietojensa suojaa ei rajoiteta enempää kuin se on välttämätöntä. Tätä turvataan etenkin potilasasiakirjojen salassapidolla. Siitä voi poiketa suostumuksen tai lain erityisen säännöksen perusteella.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]