Minilex - Lakipuhelin

Yksityisyyden suoja ja kotirauha

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yksityiselämän suoja on yksi Suomen perustuslaissa määritellyistä perusoikeuksista. Säännöksen mukaan jokaisen yksityiselämä, kunnia ja kotirauha on turvattu. Valtion tulee suojata jokaisen yksityiselämä myös yksityisten tahojen tekemiltä loukkauksilta. Kotirauhaa on turvattu rikos- ja vahingonkorvauslainsäädännöllä, esimerkiksi salakatselu ja –kuuntelu kriminalisoimalla.

Rikoslain mukaan kotirauhan suojaamia paikkoja ovat asunnot ja loma-asunnot, muut asumiseen tarkoitetut tilat kuten hotellihuoneet, asuttavat alukset, asuntovaunut ja teltat, sekä asuintalojen porraskäytävät ja asukkaiden yksityisaluetta olevat pihat rakennuksineen. Suojaa kotirauhan rikkomista vastaan saa kodin ja loma-asunnon lisäksi myös siis esimerkiksi työmatkalla majoituspaikassaan. Kotirauhan suojaa ei kuitenkaan voi saada henkilö, joka oleskelee kotirauhan suojaamassa paikassa laittomasti; esimerkiksi talonvaltaajia ei suojata heidän valtaamassaan rakennuksessa. Kotirauhan suoja-aluetta ei ole mahdollista laajentaa lain määrittämää suuremmaksi kieltokylteillä tai muilla tavoin. Esimerkiksi keskellä metsätonttia ja kaukana piha-alueesta olevan ”yksityisalue”-kyltin saa siis ohittaa.

Kotirauhan rikkominen on käsillä, kun joku oikeudettomasti tunkeutuu tai menee salaa tai toista harhauttaen kotirauhan suojaamaan paikkaan. Kotirauhan rikkomista on myös sellaiseen paikkaan kätkeytyminen tai jääminen. Kiellettyä on myös toisen kotirauhan rikkominen metelöimällä, heittämällä esineitä, soittamalla puheluita tai muulla vastaavalla tavalla. Kotirauhan rikkomisesta voidaan määrätä sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi. Törkeästä tekomuodosta rikoksentekijä on tuomittava sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Salakuuntelusta on kysymys silloin, kun joku oikeudettomasti teknisellä laitteella kuuntelee tai tallentaa keskustelua, puhetta tai muuta yksityiselämästä aiheutuvaa ääntä, joka tapahtuu kotirauhan suojaamassa paikassa ja jota ei ole tarkoitettu hänen tietoonsa. Salakuuntelusta on tuomittava sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi, ja yritys on rangaistava. Kotirauhan suojaamallakin alueella on luvallista tallentaa salaa keskustelua, jossa on itse osallisena. Salakatselulla tarkoitetaan henkilön kuvaamista tai katselua oikeudettomasti teknisellä laitteella. Kyseessä on salakatselu, kun katselu tai kuvaaminen tapahtuu kotirauhan suojaamassa paikassa tai käymälässä, pukeutumistilassa tai muussa vastaavassa paikassa taikka yleisöltä suljetussa rakennuksessa, huoneistossa tai aidatulla piha-alueella kuvattavan yksityisyyttä loukaten. Salakatselusta on tuomittava sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi, ja yritys on rangaistava.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]