- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Valokuvaamisessa kuvaajalla on sekä oikeuksia sekä velvollisuuksia. Kuvaajalla on tekijänoikeus valokuviinsa, mutta valokuvissa olevien henkilöiden yksityisyydensuoja voi rajoittaa esimerkiksi kuvien julkaisemista.
Kirjallisen tai taiteellisen teoksen luojalla on teokseensa tekijänoikeus. Tekijänoikeuskohteena voikin olla esimerkiksi valokuva tai elokuvateos. Valokuvaajalla on oikeus määrätä valokuvasta, olipa kyseessä alkuperäinen tai muutettu versio. Valokuvan ottajan nimi tai nimimerkki on ilmoitettava hyvän tavan mukaisesti silloin, kun valokuva julkaistaan yleisölle kokonaisuudessaan tai edes osittain. Valokuvassa olevalla henkilöllä ei ole tekijänoikeuksia kuvaan, ellei tekijänoikeuksista sovita toisin. Valokuvasta määrääminen voi tarkoittaa kappaleiden valmistamista tai valokuvan julkaisemista yleisön saataville. Valokuvaajan oikeus määrätä valokuvasta on voimassa 50 vuotta valokuvan valmistamisvuoden päättymisestä lähtien.
Valokuvan oikeudet voidaan myös luovuttaa osittain tai kokonaan. Pääsääntöisesti tilaustyössä oikeudet siirtyvät valokuvan tilaajalle, vaikka kuvaaja voi laittaa tilaustyön esille mainostarkoituksessa. Toisaalta pelkän valokuvakappaleen luovuttaminen ei suoraan tarkoita tekijänoikeuksien luovuttamista.
Valokuvaaminen on sallittua pääsääntöisesti julkisilla paikoilla. Rakennuksia on jokaisella oikeus kuvata, ja esimerkiksi julkisella paikalla pysyvästi sijoitettua teosta on mahdollista kuvata vapaasti, mutta sitä ei saa julkaista ansiotarkoituksessa. Kuvaa ei myöskään saa julkaista mainoksessa ilman kuvassa olevien henkilöiden lupaa.
Julkisilla paikoilla olevia ihmisiä voi vapaasti kuvata, mutta kuvissa olevien henkilöiden yksityisyydensuoja voi rajoittaa kuvien julkaisemista. Valokuvaa julkaistaessa kuvassa olevien yksilöiden kunniaa tai yksityisyyttä ei saa loukata, ja se tulee ottaa huomioon kuvaa julkaistaessa.
Journalismiin liittyy lisäksi omia ohjeita valokuvaukseen. Hyvän lehtimiestavan ja journalistin ohjeiden mukaan valokuvassa olevan henkilön nimi on kerrottava. Mikäli valokuvassa on enemmän kuin viisi ihmistä kenenkään nousematta etualalle, nimiä ei ole pakko kysyä ja julkaista. Lisäksi etnistä alkuperää, kansallisuutta, sukupuolta, seksuaalista suuntautumista, vakaumusta tai muuta samantapaista ominaisuutta ei saa tuoda esille henkilöä halventavasti yksityisyydensuojaa loukkaavalla tavalla.
Kaikki mikä tapahtuu julkisella paikalla ei siis ole suoraan vapaasti julkaistavissa ilman lupaa. Onkin mietittävä, mitä saa ja mitä kannattaa julkaista. Henkilön yksityiselämän arkaluonteisia kuvia voi julkaista vain suostumuksella tai silloin, jos kuvalla on poikkeuksellinen yhteiskunnallinen merkitys. Esimerkiksi onnettomuuksien valokuvaamisessa on käytettävä harkintaa.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.