Minilex - Lakipuhelin

Valokuvaus

» Selvitä asiasi heti - Soita 0600 12 450 »

Valokuvaamisessa kuvaajalla on sekä oikeuksia sekä velvollisuuksia. Kuvaajalla on tekijänoikeus valokuviinsa, mutta valokuvissa olevien henkilöiden yksityisyydensuoja voi rajoittaa esimerkiksi kuvien julkaisemista.

Kirjallisen tai taiteellisen teoksen luojalla on teokseensa tekijänoikeus. Tekijänoikeuskohteena voikin olla esimerkiksi valokuva tai elokuvateos. Valokuvaajalla on oikeus määrätä valokuvasta, olipa kyseessä alkuperäinen tai muutettu versio. Valokuvan ottajan nimi tai nimimerkki on ilmoitettava hyvän tavan mukaisesti silloin, kun valokuva julkaistaan yleisölle kokonaisuudessaan tai edes osittain. Valokuvassa olevalla henkilöllä ei ole tekijänoikeuksia kuvaan, ellei tekijänoikeuksista sovita toisin. Valokuvasta määrääminen voi tarkoittaa kappaleiden valmistamista tai valokuvan julkaisemista yleisön saataville. Valokuvaajan oikeus määrätä valokuvasta on voimassa 50 vuotta valokuvan valmistamisvuoden päättymisestä lähtien. 

Valokuvan oikeudet voidaan myös luovuttaa osittain tai kokonaan. Pääsääntöisesti tilaustyössä oikeudet siirtyvät valokuvan tilaajalle, vaikka kuvaaja voi laittaa tilaustyön esille mainostarkoituksessa. Toisaalta pelkän valokuvakappaleen luovuttaminen ei suoraan tarkoita tekijänoikeuksien luovuttamista.

Valokuvaaminen on sallittua pääsääntöisesti julkisilla paikoilla. Rakennuksia on jokaisella oikeus kuvata, ja esimerkiksi julkisella paikalla pysyvästi sijoitettua teosta on mahdollista kuvata vapaasti, mutta sitä ei saa julkaista ansiotarkoituksessa. Kuvaa ei myöskään saa julkaista mainoksessa ilman kuvassa olevien henkilöiden lupaa. 

» Anna lakipuhelimen neuvoa - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit auttavat sinua selvittämään oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai pahentumisen.


Laaja lakimiesverkosto auttaa kaikissa lakiasioissa

Voit olla meihin yhteydessä sekä pienissä että suurissa asioissa. Eri oikeudenalat kattava laaja lakimiesverkosto hoitaa tarvittaessa lakiasiasi alusta loppuun. Etsimme halutessasi juuri sinulle sopivan lakimiehen ja tarkistamme oikeusturvavakuutuksesi soveltuvuuden tai mahdollisuutesi saada julkista oikeusapua valtion varoista. Älä siis jätä asiaasi hoitamatta, vaan soita meille ja anna asiantuntijoiden auttaa.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Julkisilla paikoilla olevia ihmisiä voi vapaasti kuvata, mutta kuvissa olevien henkilöiden yksityisyydensuoja voi rajoittaa kuvien julkaisemista. Valokuvaa julkaistaessa kuvassa olevien yksilöiden kunniaa tai yksityisyyttä ei saa loukata, ja se tulee ottaa huomioon kuvaa julkaistaessa. 

Journalismiin liittyy lisäksi omia ohjeita valokuvaukseen. Hyvän lehtimiestavan ja journalistin ohjeiden mukaan valokuvassa olevan henkilön nimi on kerrottava. Mikäli valokuvassa on enemmän kuin viisi ihmistä kenenkään nousematta etualalle, nimiä ei ole pakko kysyä ja julkaista. Lisäksi etnistä alkuperää, kansallisuutta, sukupuolta, seksuaalista suuntautumista, vakaumusta tai muuta samantapaista ominaisuutta ei saa tuoda esille henkilöä halventavasti yksityisyydensuojaa loukkaavalla tavalla.

Kaikki mikä tapahtuu julkisella paikalla ei siis ole suoraan vapaasti julkaistavissa ilman lupaa. Onkin mietittävä, mitä saa ja mitä kannattaa julkaista. Henkilön yksityiselämän arkaluonteisia kuvia voi julkaista vain suostumuksella tai silloin, jos kuvalla on poikkeuksellinen yhteiskunnallinen merkitys. Esimerkiksi onnettomuuksien valokuvaamisessa on käytettävä harkintaa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa