Minilex - Lakipuhelin

Yksityisyyden suoja sosiaalisessa mediassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yksityisyyden suojaa sosiaalisessa mediassa turvataan muun muassa rikoslain säännöksessä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Kyseisen lainkohdan mukaan on rangaistavaa joukkotiedotusvälinettä käyttämällä tai muuten toimittamalla lukuisten ihmisten saataville esittää toisen yksityiselämästä tieto, vihjaus tai kuva siten, että teko on omiaan aiheuttamaan loukatulle vahinkoa tai kärsimystä tai häneen kohdistuvaa halveksuntaa.

Yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisen rikostunnusmerkistön täyttää tällaisen tiedon levittäminen Facebookissa, Instagramissa, Twitterissä tai muulla sosiaalisen median foorumilla, jos se näin päätyy lukuisten ihmisten saataville. Rikosvastuun syntymisen kannalta ei ole merkitystä sillä, kuinka moni henkilö on kyseisen tiedon tosiasiassa saanut, vaan sillä, kuinka monien ihmisten saatavilla se oli. Vahingonkorvausvastuun määrään vaikuttaa se, kuinka moni henkilö on tosiasiassa saanut tiedon. Tavallisina esimerkkeinä yksityiselämän loukkauksista sosiaalisessa mediassa ovat lukuisten ihmisten saataville toimitetut alastonkuvat, tiedot mielenterveysongelmista tai arkaluonteiset tiedot terveydestä tai yksityiset ihmissuhdeasiat. Yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen voi koskea hyvinkin monenlaista tietoa, mutta kriteerinä on, että teosta aiheutuu loukatulle vahinkoa, kärsimystä tai häneen kohdistuvaa halveksuntaa.

Julkisuuden henkilöiden yksityiselämän suoja sosiaalisessa mediassa on hieman tavallista kapeampi. Politiikassa, elinkeinoelämässä tai julkisessa virassa tai tehtävässä toimivasta henkilöstä saa esittää sellaisen yksityiselämää koskevan tiedon, vihjauksen tai kuvan, joka voi vaikuttaa tämän toiminnan arvioitiin kyseisessä tehtävässä, jos se on tarpeellista yhteiskunnallisesti merkittävän asian käsittelemiseksi.

Myös identiteettivarkaus voi olla rangaistavaa yksityiselämää loukkaavana tiedon levittämisenä. Identiteettivarkaudesta on kysymys, kun joku kolmatta osapuolta erehdyttääkseen käyttää toisen henkilötietoja, tunnistautumistietoja tai muuta yksilöivää tietoa ja siten aiheuttaa taloudellista vahinkoa tai vähäistä suurempaa haittaa sille, jonka tietoja käytetään. Haitta voi ilmetä esimerkiksi siten, että henkilö ei itse pysty päättämään, mitä omissa nimissään julkisesti lausuu tai ei lausu.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]