Minilex - Lakipuhelin

Yksityisyyden suoja ja kuvaaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yksityisyyden suoja on Suomessa perusoikeus, ja se on määritelty myös Euroopan ihmisoikeussopimuksessa; jokaisen yksityiselämä, kunnia ja kotirauha on turvattu. Suomessa yksityisyyden suojaa on turvattu esimerkiksi kieltämällä salakatselu ja –kuvaaminen ja niiden säätämisellä rangaistavaksi.

Rikoslain mukaan salakatselusta ja -kuvaamisesta on tuomittava sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi, ja yritys on rangaistava. Salakuvaamisena on kiellettyä oikeudettomasti teknisellä laitteella kuvata henkilöä kotirauhan suojaamassa paikassa tai käymälässä, pukeutumistilassa tai vastaavassa paikassa, tai yleisöltä suljetussa rakennuksessa, huoneistossa tai aidatulla piha-alueella tämän yksityisyyttä loukaten.

Rangaistavaa on vain nimenomaan henkilön salakuvaaminen, eli tyhjän tilan, esineen, rakennuksen tai eläimen salakuvaaminen ei ole rangaistavaa. Salakuvaamista arvioitaessa ei ole merkitystä sillä, missä kuvaaja on, vaan sillä, missä kohde sijaitsee. Kuvaaminen on siis laitonta silloinkin, kun kuvaaja on esimerkiksi kaikille avoimella kadulla tai ajoneuvossa, mutta kuvauksen kohde on yksityisasunnossa. Oikeuskäytännön mukaan kiellettyä olisi esimerkiksi henkilön kuvaaminen silloin, kun hän ui omassa mökkirannassaan, vaikka kuvaaja olisi omalla tontillaan ja tontilta olisi suora näköyhteys kuvattavan rannalle.


» Haluatko vastauksen lakiasiaasi? - Soita 0600 12 450 »



    Minilexin lakipuhelin on niitä harvoja palveluita, joita suosittelen ystävilleni.

    Mies, Länsi-Suomi


    Lakimiehet ovat avuliaita ja löytävät ratkaisuja vaikeilta tuntuviin asioihin.

    Nainen, Etelä-Suomi


    Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.

    Nainen, Itä-Suomi




Kun kuvauksen kohde on kotirauhan suojaamassa paikassa, saa hän aina suojaa oikeudetonta kuvaamista vastaan. Jos taas kohde on julkisrauhan suojaamassa paikassa, saa hän suojaa kuvaamista vastaan silloin, kun se loukkaa hänen yksityisyyttään.

Hallituksen esityksestä ilmenee tiettyjä kriteerejä, joiden valossa voidaan arvioida, loukkaako kuvaaminen kohteen yksityisyyttä. Näitä ovat esimerkiksi kuvattava tilanne ja kuvaamisen kesto, tarkoitus ja paikka, voiko kohde olettaa olevansa kuvattavana ja onko hänellä mahdollisuus välttää kuvatuksi tuleminen, ja kuvaajan ja kohteen välinen suhde.

Tärkeä kriteeri on myös se, pidetäänkö kyseisen tyyppistä kuvaamista yleensä loukkaavana.  Esimerkiksi kameravalvontaa julkisilla paikoilla ei yleisesti pidetä yksityisyyttä loukkaavana, sillä valvonta on avointa ja kuvattavat tavallisesti ovat kuvauksen kohteena vain lyhyitä aikoja. Lisäksi kameravalvontaa voidaan perustella yleiseen turvallisuuteen liittyvillä syillä; perustuslain mukaan näiden syiden takia voidaan rajoittaa oikeutta yksityisyyden suojaan.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä alla olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 040 663 6051 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa