Minilex - Lakipuhelin

Yksityisyyden suoja ja kuvaaminen

» Selvitä asiasi heti - Soita 0600 12 450 »

Yksityisyyden suoja on Suomessa perusoikeus, ja se on määritelty myös Euroopan ihmisoikeussopimuksessa; jokaisen yksityiselämä, kunnia ja kotirauha on turvattu. Suomessa yksityisyyden suojaa on turvattu esimerkiksi kieltämällä salakatselu ja –kuvaaminen ja niiden säätämisellä rangaistavaksi.

Rikoslain mukaan salakatselusta ja -kuvaamisesta on tuomittava sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi, ja yritys on rangaistava. Salakuvaamisena on kiellettyä oikeudettomasti teknisellä laitteella kuvata henkilöä kotirauhan suojaamassa paikassa tai käymälässä, pukeutumistilassa tai vastaavassa paikassa, tai yleisöltä suljetussa rakennuksessa, huoneistossa tai aidatulla piha-alueella tämän yksityisyyttä loukaten.

Rangaistavaa on vain nimenomaan henkilön salakuvaaminen, eli tyhjän tilan, esineen, rakennuksen tai eläimen salakuvaaminen ei ole rangaistavaa. Salakuvaamista arvioitaessa ei ole merkitystä sillä, missä kuvaaja on, vaan sillä, missä kohde sijaitsee. Kuvaaminen on siis laitonta silloinkin, kun kuvaaja on esimerkiksi kaikille avoimella kadulla tai ajoneuvossa, mutta kuvauksen kohde on yksityisasunnossa. Oikeuskäytännön mukaan kiellettyä olisi esimerkiksi henkilön kuvaaminen silloin, kun hän ui omassa mökkirannassaan, vaikka kuvaaja olisi omalla tontillaan ja tontilta olisi suora näköyhteys kuvattavan rannalle.

» Anna lakipuhelimen neuvoa - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit auttavat sinua selvittämään oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai pahentumisen.


Laaja lakimiesverkosto auttaa kaikissa lakiasioissa

Voit olla meihin yhteydessä sekä pienissä että suurissa asioissa. Eri oikeudenalat kattava laaja lakimiesverkosto hoitaa tarvittaessa lakiasiasi alusta loppuun. Etsimme halutessasi juuri sinulle sopivan lakimiehen ja tarkistamme oikeusturvavakuutuksesi soveltuvuuden tai mahdollisuutesi saada julkista oikeusapua valtion varoista. Älä siis jätä asiaasi hoitamatta, vaan soita meille ja anna asiantuntijoiden auttaa.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Kun kuvauksen kohde on kotirauhan suojaamassa paikassa, saa hän aina suojaa oikeudetonta kuvaamista vastaan. Jos taas kohde on julkisrauhan suojaamassa paikassa, saa hän suojaa kuvaamista vastaan silloin, kun se loukkaa hänen yksityisyyttään.

Hallituksen esityksestä ilmenee tiettyjä kriteerejä, joiden valossa voidaan arvioida, loukkaako kuvaaminen kohteen yksityisyyttä. Näitä ovat esimerkiksi kuvattava tilanne ja kuvaamisen kesto, tarkoitus ja paikka, voiko kohde olettaa olevansa kuvattavana ja onko hänellä mahdollisuus välttää kuvatuksi tuleminen, ja kuvaajan ja kohteen välinen suhde.

Tärkeä kriteeri on myös se, pidetäänkö kyseisen tyyppistä kuvaamista yleensä loukkaavana.  Esimerkiksi kameravalvontaa julkisilla paikoilla ei yleisesti pidetä yksityisyyttä loukkaavana, sillä valvonta on avointa ja kuvattavat tavallisesti ovat kuvauksen kohteena vain lyhyitä aikoja. Lisäksi kameravalvontaa voidaan perustella yleiseen turvallisuuteen liittyvillä syillä; perustuslain mukaan näiden syiden takia voidaan rajoittaa oikeutta yksityisyyden suojaan.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa