Minilex - Lakipuhelin

Yksityisyyden suoja ja rekisterinpito

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yhteiskunnassa ylläpidetään monia henkilörekistereitä, jotka sisältävät tietoa henkilöistä itsestään, heidän ominaisuuksistaan tai elinolosuhteistaan. Rekisterinpito voi kuulua luonnollisille henkilöille, yrityksille, laitoksille tai säätiöille. Henkilötietoja on käsiteltävä yksityisyyden suojaa kunnioittaen, sillä rekisteriin kerättävä tieto voi olla arkaluonteista ja aiheuttaa yksilölle vahinkoa joutuessaan sivullisen tietoon.

Yksityiselämän suoja kuuluu jokaiselle ihmiselle. Kyseisen perusoikeuden mukaan jokaisen yksityiselämä, kunnia ja kotirauha on turvattu. Henkilötietojen suojasta säätäminen pyrkii turvaamaan yksityisyyden suojan toteutumisen rekisterinpidossa ja muussa henkilötietojen käsittelyssä.

Rekisterinpitäjän on noudatettava henkilötietojen käsittelyä koskevia periaatteita. Henkilötietoja on käsiteltävä laillisesti, asianmukaisesti ja rekisteröidyn kannalta läpinäkyvästi. Rekisterinpitäjän on muutenkin otettava toiminnassaan huomioon, ettei yksityisyyden suojaa perusteettomasti rajoiteta. Yksityisyyden suoja on perusoikeus, joten sen rajoittaminen on sallittua vain lain nojalla ja muiden perusoikeuksien rajoitusedellytysten ollessa käsillä.

Virheellisiä, epätäydellisiä tai vanhentuneita tietoja ei lähtökohtaisesti saa sisällyttää mihinkään rekisteriin. Tällainen tieto saattaisi olla haitaksi luonnollisen henkilön yksityiselämälle. Rekisterinpitäjän on korjattava virheelliset tiedot niin nopeasti kuin mahdollista huomatessaan itse puutteen tai rekisteröidyn huomauttaessa asiasta. Rekisterinpitäjän on estettävä sellaisen virheellisen tiedon leviäminen, joka saattaisi vaarantaa rekisteröidyn yksityisyyttä.

Yksi tärkeimmistä tehtävistä rekisterinpidossa on suojata henkilötiedot asiattomien pääsyltä niihin käsiksi ja muulta tietojen laittomalta käsittelyltä. Suojaamisessa on käytettävä käytettävissä olevia teknisiä mahdollisuuksia ja organisatorisia toimenpiteitä. Henkilötietojen käsittelijällä on vaitiolovelvollisuus työssään saamistaan tiedoista. 

Huolimattomalla ja yksityiselämän suojaa loukkaavalla rekisterinpidolla on seurauksensa. Seuraukset voivat olla vahingonkorvausoikeudellisia tai rikosoikeudellisia tilanteesta riippuen. Rekisterinpitäjä on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka on rekisteröidylle aiheuttanut lainvastaisella rekisterinpidolla. Rekisterinpitäjä voidaan myös tuomita tietosuojarikoksesta rangaistukseen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]