Minilex - Lakipuhelin

Yksityisyyden suojan loukkaus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yksityisyyden tai yksityiselämän suoja on Suomen perustuslaissa taattu oikeus. Yksityisyyden suojaan kuluu muun muassa henkilötietojen, kunnian, kotirauhan ja luottamuksellisen viestin suoja. Yksityiselämää ovat yleensä esimerkiksi perhesuhteet, terveydentila ja muut henkilökohtaiset ominaisuudet ja mieltymykset. Yksityisyyden suojasta on säädetty perustuslakia tarkemmin muualla lainsäädännössä. Yksityisyyden suojan loukkaus voi olla rikoksena rangaistavaa.

Rikoksena rangaistavaa ovat monet yksityisyyttä loukkaavat teot. Kotirauhan rikkominen tarkoittaa esimerkiksi tunkeutumista toisen kotiin tai toisen häiritsemistä kotonaan. Salakuuntelu ja salakatselu on kiellettyä kotirauhan suojaamissa paikoissa, mutta myös muuten yksityisyyttä loukkaavasti.

Yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen on yleensä kiellettyä, vaikka tieto olisi todenmukainen. Eräissä tilanteissa sananvapaus ja yksityisyyden suoja voivat olla ristiriidassa. Julkisuuden henkilöiden yksityisyyttä voidaan arvioida toisin perustein, jos yksityisellä tiedolla on yhteiskunnallista merkitystä. Levittäminen tarkoittaa yksityisen tiedon saattamista julkisuuteen tavalla, joka aiheuttaa kärsimystä ja vahinkoa loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa. Kunnianloukkaus taas tarkoittaa valheellisen tiedon levittämistä loukkaavalla tavalla.

Rikollista on myös salassa pidettävien tietojen paljastaminen tai oikeudeton selvittäminen. Esimerkiksi toisten kirjeitä ei saa yleensä avata tai käyttäjätunnuksia selvittää ja käyttää. Monilla viranomaisilla on esimerkiksi ihmisten henkilötietoja koskeva salassapitovelvollisuus.

Viranomaisille voidaan lailla säätää oikeuksia toimenpiteisiin, jotka ulottuvat yksityisyyden suojan piiriin ilman, että toimenpiteet katsottaisiin yksityisyyden suojan loukkauksiksi. Esimerkiksi rikosten selvittämiseksi voidaan tarkastaa henkilötietoja ja luottamuksellisia viestejä tai kotirauhan estämättä suorittaa kotietsintä tai muu toimenpide.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]