Minilex - Lakipuhelin

Yksityisyyden suoja viestinnässä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Viestinnällä tässä artikkelissa tarkoitetaan esimerkiksi kirjeitä tai sähköpostia ja muuta sähköistä viestintää. Ne kuuluvat suojatun viestinnän piiriin. Yksityisyyden suojasta säädetään Suomen perustuslaissa. Yksityisyyden suojaan kuuluu muun muassa henkilötietojen suoja ja luottamuksellisen viestin suoja. Luottamuksellinen viesti on sellainen, jota ei ole saatettu yleisesti saataville. Yksityisyyden suojan loukkaaminen voi olla rikosoikeudellisesti rangaistavaa, jos se on tahallista.

Kirjesalaisuus on yleinen periaate, jonka mukaan toiselle tarkoitettua viestiä ei saa kolmas taho oikeudettomasti lukea. Kirjesalaisuus perustuu luottamuksellisen viestin suojaan. Esimerkiksi jos naapurin posti tulee vahingossa omaan postiluukkuun, kirjeitä ei saa avata, vaan ne pitää pyrkiä palauttamaan oikeaan osoitteeseen.

Virkavallalla on epäillessään rikoksia tietyissä tilanteissa mahdollisuus pakkokeinona murtaa luottamuksellisen viestin suoja. Tämä on yleensä mahdollista vain vakavampien rikosten kohdalla. Kirje tai paketti voidaan esimerkiksi takavarikoida ennen sen saapumista vastaanottajalle tai sähköistä viestintää voidaan tarkkailla televalvonnalla ja telekuuntelulla.

Sähköpostit ovat myös luottamuksellisia viestejä. Sähköisen viestinnän kohdalla hakkerointi ja muu tietosuojan murtaminen voi loukata yksityisyyden suojaa ja luottamuksellisen viestin suojaa. Sähköisen viestinnän luottamuksellisuus on turvattu vielä yksityiskohtaisemmin erillisellä lainsäädännöllä. Erilaisille sähköisten viestintäpalvelujen tarjoajille on asetettu velvollisuus turvata viestinnän luottamuksellisuus.

Kirjeen tai muun viestin sisältö on myös merkityksellinen yksityisyyden suojan kannalta. Viesti voi mennä oikeaan osoitteeseen, mutta viestin saaja ei aina saa ilmaista sen sisältöä ulkopuolisille. Lainsäädäntö voi asettaa viestin saajalle salassapitovelvoitteita, esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaisille ja lakimiehille. Yksityinenkin viesti voi olla sellainen, että sen sisältöä ei saa saattaa julkisuuteen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]