Minilex - Lakipuhelin

Tarkoitussidonnaisuuden periaate tietosuojaperiaatteena

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Käyttötarkoitussidonnaisuuden periaate on yksi keskeisimmistä tietosuojaperiaatteista. Sen mukaan henkilötiedot on kerättävä tiettyä, nimenomaista ja laillista tarkoitusta varten. Henkilötietoja ei periaatteen mukaan saa käsitellä myöhemmin tämän alkuperäisen tarkoituksen kanssa yhteensopimattomalla tavalla. Käsittelyn tarkoitus täytyy siis yksilöidä ennen henkilötietojen käsittelyn aloittamista. Lisäksi tarkoitus tulee dokumentoida ja kertoa rekisteröidylle.

Käyttötarkoitussidonnaisuus vaikuttaa koko tiedon elinkaaren ajan. Se ohjaa ja määrittää, mitä tietoa voidaan kerätä. Se ohjaa myös tiedon käsittelyä ja lopulta tiedon luovuttamista tai tuhoamista. Tarkoitussidonnaisuudesta voidaan johtaa myös se, ettei tarkoituksenmukaista ole antaa organisaation sisällä oikeuksia kaikille henkilöille kaikkeen tiedon käsittelyyn.

Henkilötietojen käyttötarkoitusta voidaan muuttaa myöhemmin vain hyvin rajoitetusti. Laissa asia on ilmaistu niin, että uusi käsittelytapa ei saa olla yhteensopimaton alkuperäisen tarkoituksen kanssa. Yhteensopimattomuus voi ilmetä niin, että rekisterin käyttötarkoitus muuttuu olennaisesti, käsittely on rekisteröidylle odottamatonta tai siitä aiheutuu rekisteröidylle epäoikeudenmukaisia seurauksia. Niinpä alkuperäinen tarkoitus sitoo rekisterinpitäjiä, eivätkä he voi luoda uutta rekisteriä edellisten rekisterien tarkoituksesta poikkeavasti. Jos esimerkiksi lääkärikeskus kerää ensin potilastietoja hoitoa varten ja myöhemmin käyttää niitä mainonnan kohdentamiseen, menettely on laiton.

Henkilötietojen käsittely on kuitenkin mahdollista myös sellaiseen käyttötarkoitukseen, joka on yhteensopiva alkuperäisen käyttötarkoituksen kanssa. Henkilötietojen käsittely on yhteensopivaa historiallista tai muuta tieteellistä tutkimusta, tilastointia tai yleisen edun mukaista arkistointia varten, jos tietosuoja-asetuksen suojatoimia noudatetaan. Käyttötarkoitussidonnaisuuden periaate ei siis estä henkilötietojen käyttämistä näihin tarkoituksiin. Näissä toiminnoissa henkilötiedot eivät ole erityisessä vaarassa, koska lopullisissa tutkimustuloksissa yksittäiset henkilöt eivät tyypillisesti ole tunnistettavissa. Tiukempi linjaus haittaisikin melkoisesti tutkimusten tekemistä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]