Minilex - Lakipuhelin

Tietosuojaviranomaisten tulisi olla riippumattomia

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Keskeisiä tietosuojaviranomaisia ovat tietosuojavaltuutettu ja apulaistietosuojavaltuutetut. Lisäksi työelämän yksityisyyttä valvovat työsuojeluviranomaiset, ja sähköisen viestinnän yksityisyyttä valvoo Viestintävirasto. Tietosuojaviranomaisten tulisi olla riippumattomia muuhun hallintoon nähden.

Yleisesti riippumattomuus merkitsee vahvaa ja vakaata puolueettomuutta. Siinä missä puolueettomuus liittyy lähinnä tiettyihin henkilösuhteisiin, riippumattomuus vallitsee organisaatioiden tasolla. Järjestelmän riippumattomuus turvaa puolueettomuutta yksittäistapauksissa.

Riippumatonta viranomaista ei mikään virasto ohjaa asiakysymyksissä. Poliitikot eivät myöskään ohjaa riippumatonta viranomaista – muuten kuin säätämällä lakeja. Riippumattomuuteen liittyy myös erityinen virkasuhteen suoja: virkamiehen ei tarvitse pelätä, että joutuu työttömäksi, jos tekee vallanpitäjälle epämieluisen päätöksen.

Riippumattomia viranomaisia ovat esimerkiksi tuomioistuimet ja ulosottolaitos. Oikeudenkäytön täytyy olla niin pysyvää ja vakaata, etteivät yksittäisten virastojen tai poliitikkojen päähänpistot vaikuta siihen.

Samaa voidaan sanoa yksityisyyden ja henkilötietojen suojasta. Onkin ristiriitaista, että suuret yritykset ja viranomaiset ovat itse merkittäviä rekisterinpitäjiä, koska ne mielellään vaikuttaisivat myös lainsoveltamiseen. Siksi ohjaavien ja valvovien tietosuojaviranomaisten on oltava riippumattomia.

Euroopan unionin yleinen tietosuoja-asetus edellyttää, että kussakin maassa tietosuojalainsäädännön toteutumista valvoo riippumaton viranomaiskoneisto. Suomessa onkin lailla perustettu tietosuojavaltuutettu toimistoineen. Lain mukaan tietosuojavaltuutettu toimii oikeusministeriön yhteydessä.

Monissa muissa maissa tietosuojaviranomaiset ovat erillään koko muusta hallintokoneistosta. Suomessa kuitenkin ajatellaan, että tietosuojavaltuutetun ja -lautakunnan riippumattomuus voi toteutua riittävästi näinkin. Sen sijaan Viestintävirastoa on vaikea pitää riippumattomana.

Viranomaisen riippumattomuus on puolueettomuuden takeena. Koska yksityisyys on herkkä perusoikeus, jota muut viranomaiset mielellään peukaloisivat, tietosuojaviranomaisten tulee olla riippumattomia muusta hallinnosta. Suomessa tämä koskee ennen kaikkea tietosuojavaltuutettua ja apulaistietosuojavaltuutettuja.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]