Minilex - Lakipuhelin

Rekisteriseloste yksityisyyden suojan näkökulmasta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rekisterinpitäjän täytyy laatia pitämästään henkilörekisteristä rekisteriseloste. Seloste on tehtävä sekä automaattisesta tietojenkäsittelystä että manuaalisesta rekisteristä. Rekisteriselosteella on osansa yksityisyyden suojan näkökulmasta ja sen tarkoituksena on lisätä avoimuutta tietojenkäsittelyssä. Rekisteriselosteen laatiminen on myös osa henkilötietojen käsittelyn suunnittelua.

Rekisteriselosteesta täytyy ilmetä rekisterinpitäjän ja tarvittaessa tämän edustajan nimi ja yhteystiedot, henkilötietojen käsittelyn tarkoitus, kuvaus rekisteröityjen ryhmästä tai ryhmistä ja näihin liittyvistä tiedoista tai tietoryhmistä ja kuvaus rekisterin suojauksen periaatteista. Näiden tietojen lisäksi rekisteriselosteesta täytyy käydä ilmi mihin tietoja säännönmukaisesti luovutetaan ja siirretäänkö tietoja Euroopan unionin tai Euroopan talousalueen ulkopuolelle. Rekisteriselosteessa voi toisinaan olla lisäksi aiheellista kertoa muitakin tärkeitä seikkoja, kuten rekisterin tietolähteet.

Rekisterinpitäjän täytyy pitää rekisteriseloste jokaisen saatavilla. Käytännössä tämä tarkoittaa lähtökohtaisesti sitä, että rekisteriseloste on saatavissa rekisterinpitäjän toimipaikassa. Kyse on velvollisuudesta pitää selostetta jokaisen saatavilla. Tästä voidaan poiketa ainoastaan, jos se on välttämätöntä valtion turvallisuuden, puolustuksen tai yleisen järjestyksen ja turvallisuuden vuoksi. Myös silloin, kun rikosten ehkäisemiseksi tai selvittämiseksi, verotukseen tai julkiseen talouteen liittyvän valvontatehtävän vuoksi on välttämätöntä pitää selostetta jokaisen saatavilla, voidaan tästä velvoitteesta poiketa.

Rekisteripitäjän täytyy lähettää rekisteriseloste tietosuojavaltuutetulle. Tämäkin velvollisuus kertoo rekisteriselosteen merkityksestä yksityisyyden suojalle ja siten myös henkilötietojen käsittelyn avoimuutta koskevasta periaatteesta. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa