Minilex - Lakipuhelin

Mitä on hyvä tietojenkäsittelytapa?


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Henkilötietojen kerääminen ja käsittely eivät suinkaan ole vapaata toimintaa. Etenkin automaattinen tietojenkäsittely on avannut suuret riskit yksilöiden oikeuksille. Kun informaatiota on valtaisasti ja sen kerääminen ja järjestely on helppoa, henkilötietojen suoja on vaarassa. Siksi on säädetty esimerkiksi hyvästä tietojenkäsittelytavasta.

Hyvä tietojenkäsittelytapa on laissa säädetty velvollisuus käsiteltäessä henkilötietoja. Se velvoittaa rekisterinpitäjää asianmukaisen käytännön, hyvän tavan noudattamiseen. Koska yhteiskunta ja teknologia muuttuvat nopeasti, lainsäädännönkin tulee olla joustavaa: Niin se mukautuu uusiin tilanteisiin. Hyvä tietojenkäsittelytapa ohjaa rekisterinpitäjiä itsekontrolliin ja omaa toiminnan kehittämiseen.

Laissa ei ole tarkemmin määritelty hyvän tietojenkäsittelytavan sisältöä. Keskeistä siinä on kuitenkin yksilön kunnioittaminen ja huolellisuus henkilötietoja käsiteltäessä. Se tarkoittaa lähinnä sitä, että tulkinnanvaraisessa tilanteessa valitaan se vaihtoehto, joka parhaiten turvaa yksityisyyden ja henkilötietojen suojaa. Hyvää tietojenkäsittelytapaa konkretisoivat kunkin alan käytännesäännöt, joissa kerrotaan yksityiskohtaisesti, miten henkilötietoja tulee käsitellä esimerkiksi sukututkimuksessa tai vakuutusalalla.

Hyvä tietojenkäsittelytapa on joustava standardi, joka ohjaa soveltamaan lakia yksilön eduksi.

 

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »