Minilex - Lakipuhelin

Lakisääteisyyden vaatimus tietosuojan periaatteena

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Henkilötietojen käsittelyn täytyy perustua lakiin, ja siinä täytyy tarkasti noudattaa lakia. Henkilötietolaki on henkilötietojen käsittelyn peruslaki.

Perustuslain mukaan jokaisen yksityisyys on suojattu, ja henkilötietojen suojasta säädetään tarkemmin lailla. Koska yksityisyys siis on perusoikeus, on sen rajoituksista säädettävä lain tasoisin normein. Henkilötietojen käsittely ei voi perustua asetukseen tai hallinnon sisäiseen sääntelyyn, vaan niillä voidaan ainoastaan tarkentaa lakia. Myös siitä, miten henkilötietoja pitää käsitellä, säädetään lain tasolla.

Lakisääteisyys ei kuitenkaan tarkoita sitä, että laissa pitäisi käydä läpi kaikki mahdolliset ongelmatilanteet. Itse asiassa on mahdotonta säätää täydellisen yksityiskohtaista lakia. Henkilötietolaki onkin melko yleisluonteinen, mutta sitä konkretisoivat hyvä tietojenkäsittelytapa ja alakohtaiset käytännesäännöt. Näiden yksityiskohtaisempien sääntöjen täytyy tietenkin olla lainmukaisia.

Lakisääteisyyden vaatimusta ei aiemmin tunnettu henkilötietojen käsittelyssä. Käsittelyä pidettiin toissijaisena, lähinnä hallinnon sisäisin säännöin säädeltävänä asiana. Tämä muuttui vasta uuden perustuslain myötä. Nykyisin lakisääteisyyden vaatimus on tietosuojan tärkein periaate.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa