Minilex - Lakipuhelin

Ihmistä ei saa arvioida koneellisesti

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tietokoneiden laskentateho ja käyttökelpoisuus ovat kehittyneet huimasti. Ne voidaan ohjelmoida esimerkiksi selaamaan valtava määrä informaatiota ja laittamaan sen perusteella ehdokkaat tiettyyn järjestykseen. Niinpä niitä voitaisiin käyttää esimerkiksi työntekijän tai opiskelijan valintaan tai luoton myöntämiseen. Kuitenkin ajatellaan, että ihmisen asiasta tulee toisen ihmisen päättää. Saako ihmiseen vaikuttava päätös olla automatisoitu?

Henkilötietolain mukaan päätös, josta seuraa ihmiselle oikeusvaikutuksia tai joka muuten merkittävästi vaikuttaa häneen, saa perustua automaattiseen arviointiin vain tietyissä tapauksissa. Se on sallittu ensinnäkin, jos muualla laissa erikseen niin säädetään. Se sallitaan myös, kun tehdään tai pannaan täytäntöön sopimusta, jota ihminen on pyytänyt. Muulloin automatisoitu päätös on kielletty.

Kannattaa huomata, että laki ei todellakaan kiellä tietotekniikan käyttämistä päätöksenteon apuna. Pykälä koskee vain täysin automatisoitua päätöksentekoa, johon ihminen ei mitenkään puutu. Niinpä on hyväksyttävää, että tietokoneohjelma esimerkiksi laskee henkilön luottotietojen pohjalta luottoluokituksen, jota luottolaitoksen työntekijä käyttää apuna harkitessaan luoton myöntämistä. Samoin työhakemuksista voidaan tietokoneella etsiä esimerkiksi tiettyjä hakusanoja, kunhan työntekijän valinnassa vaikuttaa ihminen.

Myös kannattaa huomata, että ihmisiä voi monin tavoin arvioida koneellisesti, kunhan ei tehdä merkittävästi vaikuttavia päätöksiä. Esimerkiksi netinkäyttäjän profilointi mainonnan suuntaamiseksi ei ole automatisoitu päätös. Profilointia toki rajoittavat muut lainkohdat. Jos rekisterinpitäjä ottaa käyttöön automatisoidun päätöksentekojärjestelmän, siitä tulee ilmoittaa tietosuojavaltuutetulle.

Tietotekniikan käyttö yhteiskunnan eri toiminnoissa kasvaa kasvamistaan. On ymmärrettävää, että viranomaiset ja yritykset antavat tietokoneille yhä enemmän tehtäviä. Ihmisoikeuksien johdosta kuitenkin ajatellaan, että koneen ei lähtökohtaisesti pidä tehdä merkittäviä ihmistä koskevia päätöksiä. Tämä on myös nykyisen lainsäädännön lähtökohta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa