Minilex - Lakipuhelin

Vaaranvastuu ja asuntokauppa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vaaranvastuuta ja sitä koskevia kysymyksiä voidaan tarkastella niin uuden asunnon kuin käytetyn asunnon kaupan osalta erikseen. Asuntokaupassa vaaranvastuulla tarkoitetaan vastuuta asunnon tuhoutumisesta tai vahingoittumisesta, kun vahinko on tapahtunut lähtökohtaisesti ostajasta sekä myyjästä riippumattomasta syystä.

Uuden asunnon kaupassa myyjällä on vastuu asunnon tuhoutumisesta tai vahingoittumisesta ostajasta riippumattomasta syystä niin kauan, kunnes asunto luovutetaan ostajalle. Jos kuitenkin hallinnan luovutus viivästyy ostajasta riippuvaisesta syystä, on ostaja vastuussa aiheutuneista vahingoista siitä lähtien, kun hallinnan luovutuksen olisi pitänyt tapahtua. Tällöin kuitenkin edellytetään, että myyjä on tehnyt kaiken sen, mitä hallinnan luovutus häneltä edellyttää.Mikäli vaaranvastuu on ostajalla ja asunto tuhoutuu tai vahingoittuu myyjästä riippumattomasta syystä, tulee ostajan lähtökohtaisesti maksaa kauppahinta.

Käytetyn asunnon kaupassa vaaranvastuuta koskevat säännökset vastaavat osittain uuden asunnon kaupan vaaranvastuuta koskevia säännöksiä. Myyjällä on tällöin vastuu asunnon tuhoutumisesta tai vahingoittumisesta siihen asti, kunnes asunto luovutetaan ostajan hallintaan. Jos asunto on kuitenkin ostajan hallinnassa jo kaupantekovaiheessa, vaaranvastuu siirtyy ostajalle kaupantekohetkellä. Ostajan tulee maksaa kauppahinta myyjälle, mikäli vaaranvastuu on ostajalla ja asunto tuhoutuu tai vahingoittuu myyjästä riippumattomasta syystä.

Vaaranvastuuta koskevat tilanteet vaativat kuitenkin aina tapauskohtaista arviointia, jonka vuoksi kannattaa vielä erikseen ottaa yhteyttä Minilexin lakimiehiin.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa