Minilex - Lakipuhelin

Vaaranvastuu irtaimen kaupassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vaaranvastuu irtaimen kaupassa määrittyy lähtökohtaisesti kauppalain säännöksien mukaisesti ja siirtyy myyjältä ostajalle lähtökohtaisesti silloin, kun tavaran luovutus on tapahtunut sopimuksen mukaisesti. Jos tavaraa ei kuitenkaan luovuteta oikeaan aikaan ja tämä johtuu ostajasta riippuvaisesta syystä, myyjä ei ole enää vastuussa tavarasta, kun on tehnyt kaiken tarvittavan tavaran luovuttamiseksi.

Mikäli ostajalla on vaaranvastuu tavarasta, tulee hänen maksaa kauppahinta siitä huolimatta, että tavara vähentyy, rikkoutuu, katoaa tai huonontuu myyjästä riippumattomasta syystä. Mikäli tavara on jätetty ostajan noudettavaksi muualta kuin myyjän luota, tavaran vaaranvastuu siirtyy ostajalle luovutusajankohtana tai kun ostaja on saanut tiedon siitä, että tavara on mahdollista noutaa.

Jos osapuolet ovat sopineet avoimesta kaupasta, ostajalla on vaaranvastuu niin kauan, kunnes hän on palauttanut tavaran takaisin myyjälle. Kun kysymys on taas kuljetettavasta tavarasta, vaaranvastuu siirtyy lähtökohtaisesti ostajalle kaupantekohetkellä. Myyjä vastaa kuitenkin aina sellaisesta vahingosta, jonka hän tiesi tai olisi pitänyt tietää kaupantekohetkellä, muttei ole tästä maininnut ostajalle.

Vaaranvastuuta koskevat tapaukset voivat olla monitulkintaisia ja hankalia. Tämän vuoksi asian ratkaisemiseksi kannattaa ottaa vielä erikseen yhteyttä Minilexin lakimiehiin. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa