Minilex - Lakipuhelin

Vaaranvastuu ja hallintaoikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Hallintaoikeudella tarkoitetaan oikeutta käyttää omaisuutta ja saada siitä syntyvä voitto. Hallintaoikeus on erillään omistusoikeudesta, eikä haltijalla siten ole oikeutta myydä tai luovuttaa omaisuutta eteenpäin. Hallinnan siirtymisen hetki onkin olennainen vaaranvastuun siirtymisen kannalta.

Jos asunnon hallinnan luovutuksen ajankohtaa ei ole sovittu, sen on tapahduttava kohtuullisesta ajasta kaupanteosta. Myyjä ei ole velvollinen luovuttamaan asunnon hallintaa ennen kuin kauppahinta on maksettu. Hallintaa luovutettaessa yleensä myös muut kauppaa koskevat asiakirjat luovutetaan. Uuden asunnon kaupassa myyjä on vaaranvastuussa eli vastuussa asunnolle aiheutuvasta vahingosta tai tuhosta niin kauan, kunnes hallinta on luovutettu ostajalle. Ostajalla on kuitenkin vaaranvastuu siitä lähtien kun hallinnan luovutuksen olisi pitänyt tapahtua, jos tämä johtuu ostajan viivästyksestä.

Käytetyn asunnon kaupassa, myyjän on luovutettava asunnon hallinta sovittuna ajankohtana. Samalla tulee luovuttaa muut kauppaan liittyvät asiakirjat samaan aikaan, jollei toisin ole sovittu. Hallintaa ei tarvitse luovuttaa, ellei kauppahintaa ole maksettu. Ostajalle vaaranvastuu siirtyy silloin kun hallintaoikeuden olisi pitänyt siirtyä ostajalle sopimuksen mukaan. Vaaranvastuun siirtymisen ratkaiseva hetki on yleensä juuri asunnon hallinnan luovuttaminen, eli ei se, milloin osakekirja tai muu vastaava asiakirja on luovutettu ostajalle.

Kiinteistönkaupassa ostajalla on oikeus saada kiinteistö hallintaansa heti kaupan tekemisen jälkeen siinä kunnossa kuin mistä kaupassa voidaan katsoa sovitun. Kiinteistönkaupassa ostaja vastaa kiinteistölle aiheutuneesta vahingosta tai tuhoutumisesta, vaikka kiinteistö on jäänyt myyjän hallintaan. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa