Minilex - Lakipuhelin

Kuluttajansuojalaki vaaranvastuu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuluttajansuojalain mukaan myyjällä on vastuu siitä, jos tavara tuhoutuu, katoaa, huonontuu tai vähenee ostajasta riippumattomasta syystä ennen sen luovutusta. Ostajasta riippumattomalla syyllä tarkoitetaan sellaista syytä, joka ei ole ostajan aiheuttama tai hänen vastuullaan. Tavara on kuluttajakaupassa luovutettu, kun ostaja on saanut sen hallintaansa. Vaaranvastuu tarkoittaa siten vastuuta tavaran haitallisista seuraamuksista. Kun vaaranvastuu on ostajalla, hän joutuu itse kärsimään taloudelliset seuraamukset tavaran vahingoittumisesta tai vaurioitumisesta. Tällaisessa tilanteessa ostaja joutuu maksamaan kauppahinnan, kun tavaran vahingoittuminen tai vaurioituminen tapahtuu myyjästä riippumattomasta syystä. Jos ostaja ei ajoissa nouda tai vastaanota tavaraa, jota pidetään hänen saatavillaan, vaaranvastuu on kuitenkin ostajalla. Ostaja on vastuussa siitä, jos tavara huonontuu kuluttajakaupassa luontaisten ominaisuuksiensa vuoksi sen jälkeen, kun myyjä on tehnyt sen, mitä luovutus häneltä edellyttää.

Kuluttajakaupassa säännökset ovat lähes samat kuin tavallisessa kaupassa, mutta erojakin on. Esimerkiksi kaukokaupassa vaaranvastuu siirtyy ostajalle vasta kun ostaja on todella saanut tavaran hallintaansa. Myyjällä on siis vaaranvastuu tavarasta kuljetuksen aikana. Vaaranvastuu on myyjällä myös silloin, kun kuljetus myyjän paikkakunnalta ostajan paikkakunnalle suoritetaan itsenäistä rahdinkuljettajaa käyttäen. Tavallisessa kaukokaupassa vaaranvastuu nimittäin siirtyy ostajalle silloin, kun rahdinkuljettaja, joka on sitoutunut kuljettamaan tavaran lähtöpaikkakunnalta, on saanut sen hallintaansa. Jos ostaja on tehnyt virheilmoituksen ja tavara palautetaan sen takia myyjälle tarkastusta tai virheen oikaisua varten, vaaranvastuu tavarasta on myyjällä, kunnes tavara luovutetaan takaisin ostajalle. Jos myyjän on asennettava tai kokoonpantava ostettu tavara ostajan luona, tavara katsotaan kuitenkin myyjän viivästystä koskevia säännöksiä sovellettaessa luovutetuksi vasta, kun myyjä on täyttänyt tämän velvollisuutensa.

Kuitenkin silloin kun kyseessä on avoin kauppa ja tavara on luovutettu, vaaranvastuu tavarasta on ostajalla siihen asti, kunnes tavara on palautettu myyjän hallintaan. Tämä säännös on samanlainen kuin tavallisessakin kaupassa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa