Minilex - Lakipuhelin

Rakennusalan yleiset sopimusehdot

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rakennusurakan yleiset sopimusehdot on tarkoitettu elinkeinonharjottajien välisiin urakkasopimuksiin tukemaan varsinaista urakkasopimusta. Rakennusurakan yleisiä sopimusehtoja ei sovelleta kuluttajakauppaan. Suurimpaan osaan Suomessa tapahtuvista elinkeinonharjottajien välisistä urakkasopimuksista sovelletaan rakennusurakan yleisiä sopimusehtoja. Usein puhutaan YSE 1998:sta, jolla viitataan juuri rakennusurakan yleisiin sopimusehtoihin. YSE 1998 on valmisteltu rakennusalan keskusliittojen välillä ja se kattaa hyvin laajasti sopimusosapuolten vastuut ja oikeudet. Nämä sopimusehdot ovat varsin merkittävässä asemassa, sillä valtaosaan yhteisöjen ja yritysten välisiin urakoihin sovelletaan näitä ehtoja. 

Rakennusurakan yleiset sopimusehdot (YSE 1998) ovat vakiosopimusehdot, joiden käyttämisestä sopimuksen osana on erikseen sovittava. 

YSE 1998 sisältää urakoitsijan velvollisuudet, joista tärkein on suorittaa urakkasopimuksen mukaiset toimenpiteet urakkahintaa vastaan. Sopimus kattaa hyvin laajasti tavalliset ongelmatilanteet, kuten urakan viivästymisen ja siitä maksettavan viivästyssakon. Kannattaa kuitenkin muistaa, että YSE 1998 täydentää sopimusosapuolten välistä urakkasopimusta, jossa varsinaisesti määritellään mm. tehtävät toimenpiteet ja aikataulut. Lähtökohtana on aina sopimusvapaus, tosin pakottavan lain vastainen sopimusehto on mitätön. Pakottavaa lainsäädäntöä löytyy mm. työturvallisuuslaista, asuntokauppalaista ja maankäyttö- ja rakennuslaista. Erityisesti sopimusvapaus koskee nyt kyseessä olevaa elinkeinonharjoittajien välistä sopimusta, jota ei suojaa pakottava lainsäädäntö yhtä vahvasti kuin kuluttajakaupassa.

Rakennusalalla yleistä on pääurakan lisäksi aliurakoiden ja sivu-urakoiden olemassaolo. Rakennusurakan yleiset sopimusehdot yhtenäistävät urakkaketjun sopimuksissa noudatettavia ehtoja, joka hyödyttää kaikkia ketjun jäseniä.

Sopimusasiakirjojen ollessa ristiriidassa keskenään noudatetaan YSE 1998:n määrittelemää pätevyysjärjestystä. Prioriteettijärjestyksessä ensimmäisenä on urakkasopimus, toisena urakkaneuvottelupöytäkirja, kolmantena YSE 1998 jne. Tämä korostaa myös rakennusalan yleisten sopimusehtojen tukevaa roolia varsinaisen urakkasopimuksen rinnalla.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa