Minilex - Lakipuhelin

Vaaranvastuun siirtyminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vaaranvastuu tarkoittaa vastuuta tavaran haitallisista seuraamuksista. Tällaisia haitallisia seuraamuksia ovat esimerkiksi tavaran katoaminen, tuhoutuminen tai rikkoutuminen. Vaaranvastuun siirtyminen määrittelee sen ajankohdan, jolloin tavara siirtyy ostajan vastuulle. Kun vaaranvastuu on ostajalla, hän on velvollinen maksamaan kauppahinnan. Vaaranvastuu siirtyy ostajalle pääsääntöisesti, kun tavaran luovutus tapahtuu. Luovutuksen kannalta ratkaiseva on lähtökohtaisesti se ajankohta, jona luovutus oikeasti tapahtuu. Mahdollisella sopimuksella luovutuksen ajankohdasta ei siis ole tässä tapauksessa yleensä ratkaisevaa merkitystä.

Noutokaupassa vaaranvastuu siirtyy myyjältä ostajalle, kun tavara luovutetaan ostajan hallintaan myyjän liikepaikassa. Paikalliskaupassa vaaranvastuu tavarasta siirtyy ostajalle, kun hän on saanut tavaran hallintaansa liike- tai kotipaikassaan. Kaukokaupassa vaaranvastuu siirtyy ostajalle, kun rahdinkuljettaja on saanut tavaran hallintaansa. Tämän rahdinkuljettajan täytyy olla sitoutunut kuljettamaan tavaran siltä paikkakunnalta, jolla myyjän liikepaikka sijaitsee.

Vaaranvastuun siirtyminen tavaran luovutukseen ei kuitenkaan ole täysin poikkeukseton. On joitakin tilanteita, joissa vaaranvastuu ei siirrykään ostajalle luovutuksen ajankohtana. Näin on esimerkiksi silloin, kun tavaraa ei luovuteta oikeaan aikaan ostajan puolella olevasta syystä. Tällaisessa tilanteessa vaaranvastuu siirtyy ostajalle, kun myyjä on tehnyt sen, mitä luovutus on häneltä edellyttänyt.

Koska kauppalaki on tahdonvaltainen, kaupan osapuolet voivat vapaasti sopia myös toisin vaaranvastuun siirtymisen ajankohdasta. Tällaisissa sopimuksissa tulee kuitenkin ottaa monia asioita huomioon, joten suositeltavaa on ottaa yhteyttä esimerkiksi Minilexin lakimiehiin, jotta juuri teidän kaltaisessanne tilanteessa toimitaan mahdollisimman tarkoituksenmukaisesti.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa