Minilex - Lakipuhelin

Vaaranvastuu asuntokaupassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vaaranvastuu määrittelee sen, kenen vastuulla on korvata asunnolle aiheutunut vahinko kauppaa tehtäessä. Kun kyseessä on uuden asunnon kauppa, asuntokauppalain mukaan myyjä on vastuussa, jos asunto tuhoutuu tai vahingoittuu ostajasta riippumattomasta syystä ennen kuin se luovutetaan ostajan hallintaan. Eli myyjällä on tällöin vaaranvastuu ennen asunnon luovutusta. Jos kuitenkin asunnon hallinnan luovutus viivästyy ostajan takia, on ostajalla vaaranvastuu asunnosta siitä lähtien kun hallinnan luovutuksen olisi pitänyt tapahtua. Tällöin on ostajan vastuulla, jos asunto tuhoutuu tai vahingoittuu myyjästä riippumattomasta syystä. Tämä edellyttää kuitenkin, että myyjä on tehnyt sen mitä hallinnan luovutus häneltä edellyttää. Silloin kun vaaranvastuu on ostajalla, niin asunnon vahingoittuessa on ostajan silti maksettava kauppahinta.

Uuden asunnon virheellisyyden määräävä ajankohta säännellään laissa. Asunnon virheellisyyttä tulee arvioida sen mukaan, millainen asunto on ominaisuuksiltaan vaaranvastuun siirtyessä ostajalle. Myyjä siispä vastaa virheestä, joka on ollut asunnossa myyjän vaaranvastuun aikana, vaikka tämä virhe ilmenisi myöhemmin. Mikäli asunnon kunto huononee vaaranvastuun siirryttäessä ostajalle, asunnossa on virhe, jos se johtuu myyjän sopimusrikkomuksesta.

Käytetyn asunnon kaupassa vaaranvastuu on myöskin myyjällä ennen kuin asunto luovutetaan ostajan hallintaan. Kuten uuden asunnon kaupassa, jos hallinnan luovutus viivästyy ostajan takia, on ostaja asunnosta vastuussa siitä lähtien, kun hallinnan luovutuksen sopimuksen mukaan olisi pitänyt tapahtua. Mikäli kuitenkin asunto on jo kauppaa tehtäessä ostajan hallinnassa, niin silloin vaaranvastuu on ostajalla vasta kaupantekoajankohdasta lähtien. Ostajan tulee tietenkin maksaa kauppahinta, mikäli vaaranvastuu on ostajalla ja myyjällä ei ole asunnon tuhoutumisen tai vahingoittamisen kanssa mitään tekemistä. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa