Minilex - Lakipuhelin

Rakennusurakka ja takuu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rakennusurakkaan liittyvä takuu tarkoittaa lähtökohtaisesti urakoitsijan antamaa takuutaan suorittamalleen työlle.  Rakennusurakkasopimuksessa osapuolet voivat sopia takuuajan pituudesta ja tämän ajan urakoitsija vastaa suorituksensa sopimuksenmukaisuudesta. Jos urakkasopimuksessa ei muuta sovita, takuuaika on lähtökohtaisesti kaksi vuotta rakennuskohteen valmistumisesta. Rakennusurakka ja siihen liittyvä sopimus voidaan laatia rakennusurakan yleisien sopimusehtojen mukaisesti. Nämä ehdot antavat lähtökohdat urakoitsijan vastuulle takuuaikana, mutta takuun sisältöön on pääsääntöisesti katsottu vaikuttavan ensisijaisesti takaussitoumuksen sisältö.

Rakennusurakan osapuolina toimivat urakoitsija sekä tilaaja. Urakoitsijan velvollisuutena on saada aikaiseksi osapuolten määrittelemä työn tulos, kun taas tilaaja on urakoitsijan sopimusosapuoli, joka on tilannut urakkasuorituksen itselleen. Takuuajalla tarkoitetaan sitä aikaa, jonka aikana urakoitsija vastaa työntuloksen virheiden korjaamisesta.

Lähtökohtaisesti urakoitsija on velvollinen korjaamaan takuuaikana ne urakkasuorituksessa ilmenneet virheet, joita urakoitsija ei näytä hänestä riippumattomasta syystä aiheutuneeksi. Tällainen urakoitsijasta riippumaton seikka voi olla esimerkiksi normaali kuluminen tai virheellinen käyttö. Jos virheet aiheuttavat vaaraa, rappeutumista tai vaikeuttavat työntuloksen käyttöä, urakoitsijan tulee korjata tai poistaa virhe viipymättä. Vaikka takuuaika olisi kulunut umpeen, urakoitsija vastaa lähtökohtaisesti sellaisesta virheestä, jonka tilaaja näyttää aiheutuneen urakoitsijan törkeästä laiminlyönnistä.

Edellä mainitut rakennusurakkaa ja takuuta koskevat pääsäännöt on lähtökohtaisesta tarkoitettu elinkeinonharjoittajien välisten rakennusurakkasopimusten tarkasteluun. Kun kysymyksessä on elinkeinonharjoittajan ja kuluttajan välinen rakennusurakka, huomioon tulee ottaa kuluttajansuojaa koskevat säännökset ja periaatteet. Tämän vuoksi kannattaa vielä erikseen ottaa yhteyttä Minilexin lakimiehiin varmistaakseen tapauskohtaisesti rakennusurakkaa koskevat asiat. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]