Minilex - Lakipuhelin

Taloelementit ja vaaranvastuu


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Taloelementteihin liittyvästä vaaranvastuusta on säädetty kuluttajansuojalain 9 luvussa. Kuluttajansuojalain 9 luku käsittelee taloelementtien kauppaa ja rakennusurakoita.

Vaaranvastuu on toimeksisaajalla eli elinkeinonharjoittajalla tilaajasta riippumattomasta syystä aiheutuvan ja ennen elementtien luovutusta tapahtuvan elementtien tuhoutumisen, katoamisen tai vahingoittumisen varalta. Elementtien luovutuksen jälkeen vaaranvastuu siirtyy tilaajalle eli kuluttajalle. Jotta vaaranvastuu olisi tilaajalla, hänen täytyy saada ensin taloelementit hallintaansa.
Lisäksi vaaranvastuu on toimeksisaajalla hänen suorituksensa muutoin tuhotuessa, vahingoittuessa tai kadotessa tilaajasta riippumattoman syyn vuoksi ennen suorituksen luovutusta. On katsottu, että toimeksisaajalle kuuluisi vaaranvastuu esimerkiksi elementtien asennukseen liittyvän työn tuloksen vahingoittuessa ennen sen luovutuksen tapahtumista. Tällaisessa tilanteessa tilaajalla voitaisiin katsoa lain esitöiden mukaan olevan mahdollisuus vedota siihen, ettei toimeksisaajan suoritus ollutkaan sellainen, mitä oli sovittu. Tilaajan tulee maksaa elementtien hinta silloin, kun vaaranvastuu on siirtynyt hänelle ja elementtejä on joko tuhoutunut, kadonnut tai vahingoittunut toimeksisaajasta riippumattoman syyn vuoksi.

Taloelementtejä koskevasta vaaranvastuusta kannattaa keskustella tarkemmin lakimiehen kanssa. Lisätietoja aiheesta saat tarvittaessa alla olevasta lakipuhelimen numerosta.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa