Minilex - Lakipuhelin

Taloelementtien vahingoittuminen - kuka on vastuussa?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuluttajansuojalain 9 luku käsittelee taloelementtien kauppaa ja rakennusurakoita. Kuluttajansuojalain 9 luvussa on säädetty taloelementtien vahingoittumisesta ja siitä, kuka on vastuussa elementtien vahingoittumisesta.

Vaaranvastuu kuuluu toimeksisaajalle eli elinkeinonharjoittajalle tilaajasta riippumattomasta syystä aiheutuvan ja ennen elementtien luovutusta tapahtuvan elementtien tuhoutumisen, katoamisen tai vahingoittumisen vuoksi. Kun elementit ovat luovutettu tilaajalle eli kuluttajalle, myös vaaranvastuu siirtyy hänelle. Edellytyksenä vaaranvastuun siirtymisellä tilaajalle kuitenkin on, että hänen täytyy saada ensin taloelementit hallintaansa.

Vaaranvastuu on toimeksisaajalla myös tilanteessa, jossa hänen suorituksensa muutoin tuhoutuu, vahingoittuu tai katoaa tilaajasta riippumattoman syyn vuoksi ennen suorituksen luovutusta. Toimeksisaajalle on katsottu lain esitöissä kuuluvan vaaranvastuu esimerkiksi tapauksessa, jossa elementtien asennukseen liittyvän työn tulos vahingoittuu ennen sen luovutuksen tapahtumista. Tällaisessa tilanteessa tilaajalla voitaisiin katsoa olevan mahdollisuus vedota siihen, ettei toimeksisaajan suoritus ollutkaan sellainen kuin mitä asiasta oli sovittu. Tilaajan täytyy maksaa elementtien hinta silloin, kun vaaranvastuu on siirtynyt hänelle ja elementtejä on joko tuhoutunut, kadonnut tai vahingoittunut toimeksisaajasta riippumattoman syyn vuoksi.

Taloelementtien vahingoittumisesta ja siitä, kenelle vastuu niiden vahingoittuessa kuuluu, kannattaa keskustella tarkemmin lakimiehen kanssa. Lisätietoja aiheesta saat tarvittaessa alla olevasta lakipuhelimen numerosta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa