Minilex - Lakipuhelin

Milloin vaaranvastuu siirtyy

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vaaranvastuun perusteella määräytyy, kuka vastaa siitä, että tavara kärsii vahingon. Myyjä vastaa tavarasta, kunnes vaaranvastuu on siirtynyt ostajalle. Vaaranvastuun siirtyminen riippuu sopimuksesta ja kaupan kohteesta. Siirtymisen jälkeen ostajan on maksettava kauppahinta, vaikka tavara olisi tuhoutunut, kadonnut, huonontunut tai vähentynyt. Vaaranvastuussa on kysymys tavaran tapaturmaisesta vahingoittumisesta, jolloin syy ei ole myyjässä tai ostajassa,

Irtaimet esineet

Pääsääntö on, että vaaranvastuu siirtyy myyjältä ostajalle silloin, kun myyjä fyysisesti luovuttaa tavaran ostajalle. Pääsäännöstä on muutamia poikkeuksia:

  1. Noutokauppa: jos on sovittu, että ostaja hakee tavaran myyjän luota, vaaranvastuu siirtyy ostajalle jo, kun myyjä on ilmoittanut tavaran olevan noudettavissa. Jos ostaja ei tällöin nouda tavaraa myyjän ilmoittaman ajan kuluessa, vaaranvastuu siirtyy ostajalle, vaikka tämä ei olisi saanut esinettä käteensä. Fyysistä hallinnan luovutusta ei siis tarvita.
     
  2. Ostajan viivästys: Jos tavaraa ei luovuteta oikeaan aikaan ja tämä johtuu ostajasta tai ostajan puolella olevasta seikasta, vaaranvastuu siirtyy ostajalle, kun myyjä on tehnyt sen, mitä luovuttaminen häneltä edellyttää. Eli jos ostaja viivyttelee eikä tule hakemaan tavaraa sovittuna aikana, vaaranvastuu siirtyy ostajalle jo ennen, kuin hän on saanut tavaran haltuunsa.

 

  1. Jos on sovittu, että ostaja noutaa tavaran muualta kuin myyjän luota, vaaranvastuu siirtyy, kun tavaran luovutuksen aika on tullut ja ostaja on saanut tietää, että tavara on noudettavissa.

 

  1. Avoin kauppa: vaaranvastuu siirtyy ostajalle, kun tavara luovutetaan.

 

Kuljetuskaupassa myyjä kuljettaa tavaran ostajan luo. Vaaranvastuu siirtyy ostajalle, kun tämä saa tavaran hallintaansa. Lähetyskaupassa myyjä ei itse kuljeta tavaraa, vaan kuljettajana toimii esimerkiksi rahdinkuljettaja. Tällöin vaaranvastuu siirtyy, kun tavara on luovutettu ulkopuolisen rahdinkuljettajan haltuun.

Kaupan osapuolet voivat sopia vaaranvastuun siirtymisajankohdasta haluamallaan tavalla.

 

Kiinteistöt

Kiinteistön kaupassa vaaranvastuu siirtyy ostajalle kaupanteon jälkeen. Eli ostajan vahingoksi koituu vahinko, joka kaupan tekemisen jälkeen aiheutuu kiinteistölle tulipalon, myrskyn, vahingonteon tai muun myyjästä riippumattoman syyn vuoksi. Ostaja joutuu vastaamaan vahingosta, vaikka kiinteistö olisi jäänyt myyjän hallintaan tai vaikka omistusoikeuden pysyminen tai siirtyminen olisi kauppakirjassa sovittu ehdolliseksi. Ostajan on siis maksettava kauppahinta ja täytettävä muut velvollisuutensa sopimuksen mukaisesti, vaikka kiinteistön arvo olisikin alentunut vahingon takia.

Kiinteistön kaupan osapuolet voivat sopia vaaranvastuusta myös toisin. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]