Minilex - Lakipuhelin

Rakennusurakan yleiset sopimusehdot ja takuu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rakennusurakan yleiset sopimusehdot on laadittu lähtökohtaisesti elinkeinonharjoittajien välisiä rakennusurakkasopimuksia varten. Tämän vuoksi yleisten sopimusehtojen alussa on erillinen maininta, ettei kuluttajansuojaa koskevaa lainsäädäntöä ole otettu huomioon ehtoja määritettäessä. Sopimuksen osapuolina ovat urakoitsija, jonka tarkoituksena on suorittaa sopimuksen mukainen työurakka sekä tilaaja, joka on tilannut urakkatyön.

Takuu määrittelee lähtökohtaisesti sen ajan, minkä puitteissa urakoitsija on velvollinen vastaamaan suorituksensa sopimuksenmukaisuudesta. Takuuajalla tarkoitetaan sitä aikaa, jonka aikana urakoitsija vastaa työnsä tuloksessa ilmenneistä virheistä sopimuksen mukaisesti. Takuun piiriin luetaan lähtökohtaisesti myös lisä- ja muutostyöt.

Takuun merkitys näkyy parhaiten urakoitsijan velvollisuutena korjata takuuaikana urakkasuorituksessa ilmenneet virheet, paitsi jos ne ovat aiheutuneen urakoitsijasta riippumattomasta syystä. Tällaisia syitä voivat olla muun muassa normaali kuluminen, virheellinen käyttö taikka tilaajan vastuulle kuuluvien huoltotoimenpiteiden laiminlyönti.

Mikäli työntulokset aiheuttavat rappeutumista tai vaaraa, tulee urakoitsijan korjata tai poistettava ne viipymättä. Jos virheet eivät kuitenkaan haittaa olennaisesti työntuloksen käyttöä, voidaan osapuolten kesken sopia virhe hyvitettäväksi arvonvähennyksenä. Urakoitsija vastaa vielä takuuajankin jälkeen sellaisista virheistä, jotka tilaaja pystyy näyttämään aiheutuneen urakoitsijan törkeästä laiminlyönnistä.

Rakennusurakan yleiset sopimusehdot sisältävät paljon yksityiskohtia liittyen osapuolten asemaan ja vastuuseen, jonka vuoksi kannattaa vielä erikseen kääntyä Minilexin lakimiesten puoleen. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa