Minilex - Lakipuhelin

Vaaranvastuu kuljetus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vaaranvastuu tavarasta on ostajalla, kun tavara on luovutettu hänen hallintaansa. Jos vaaranvastuu on ostajalla, hän on velvollinen maksamaan kauppahinnan, vaikka tavara on tuhoutunut, kadonnut, huonontunut tai vähentynyt myyjästä riippumattomasta syystä. Vaaranvastuu tarkoittaa siis vastuuta tavaran haitallisista seuraamuksista. Kuljetustapauksissa vaaranvastuu siirtyy kuitenkin eri ajankohtana kuin tavallisesti. Tavallisesti vastuu tavarasta siirtyy ostajalle luovutusajankohtana.

Silloin kun kaupan kohteena on kuljetettavana oleva tavara, esimerkiksi tietyssä aluksessa oleva öljylasti, vaaranvastuu siirtyy ostajalle poikkeuksellisesti kaupantekohetkellä. Vaaranvastuu ei kuitenkaan siirry ostajalle kaupantekohetkellä, jos olosuhteista ilmenee, että ostaja on ottanut vaaranvastuun kantaakseen jo siitä lähtien, kun tavara on luovutettu kuljetusasiakirjan ja tavaraa koskevan vakuutuskirjan antaneen rahdinkuljettajan hallintaan. Esimerkkinä tällaisesta kuljetusasiakirjasta on konossementti. Jos tavara vahingoittuu tai vaurioituu kuljetuksen aikana, ostaja joutuu siis maksamaan kauppahinnan. Ostaja voi tällaisessa tapauksessa vaatia vahingonkorvausta vakuutuksenantajalta tai rahdinkuljettajalta.

Jos vastuu tavarasta siirtyy jo kuljetusasiakirjan luovutuksella, ostajan vastuu alkaa siis mahdollisesti jo kuljetuksen alussa. Tällaisessa tapauksessa myyjä vastaa kuitenkin aina menetyksestä tai vahingosta, josta hän tiesi tai hänen olisi pitänyt tietää kaupantekohetkellä, mutta josta hän ei ole ilmoittanut ostajalle. Vaaranvastuu ei kuitenkaan koskaan siirry ostajalle ennen kuin ostajalle on tehty selväksi, että tavara on tarkoitettu juuri hänelle. Toisin sanoen vastuu tavarasta siirtyy siis määrätylle ostajalle vasta kun tietty tavara tai tavaraerä on yksilöity häntä varten. Tätä ennen vastuu on myyjällä.

Koska jokainen kuljetus on kuitenkin omanlaisensa ja taloudelliset menetykset vahingon sattuessa saattavat olla suuria, ennen kuljetussopimuksen tekemistä kannattaa ottaa yhteyttä esimerkiksi Minilexin lakimieheen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa